Två minigymnaster imponerar i talangtävling: Förbluffning och flow

2009: Domare i talangtävling smittas av barnens totala fokus.

Jag är blir fullkomligt förtrollad av de två bedårande minigymnasterna Jurij, 7 år, och Katarina, 6 år. I den TV-sända talangjakten Ukraine’s Got Talent framför de en en akrobatisk balettrutin inför de mållösa domarna. Domaren med blå skjorta ser extra begeistrad ut över barnens föreställning. Jag hittade inget klipp med svenska undertexter, men en verbal förklaring av domarens ansiktsuttryck kanske är överflödig. I hans ansikte går det att se en brett spektrum av positiva känslor; förbluffning, beundran, betagenhet och totalt fokus – det ser ut som att han är i flow! De starka känslorna tvingade domaren att omvärdera barnens bidrag i talangtävlingen. Han hade uppenbarligen inte väntat sig att bli blåst av stolen. 

Jag tror att det är just det här överraskningsmomentet som gör att jag blir så fascinerad av talangjakter och idoluttagningar. Det är svårt att inte bli betagen det hasar in någon trött, ostylad tonåring på idolaudition och sjunger byxorna av domarna. 

annakaver

Psykologen Oskar Henrikson kommenterar klippet

Känslor smittar. Det har vi redan konstaterat. Den Ukrainska domaren med blå skjorta verkar ha smittats av en upplevelse av starkt fokus, eller flow, som det ibland kallas. Han är nästan lika koncentrerad som barnen på varje liten rörelse de ska göra. Flow brukar uppstå när man är fullständigt uppslukad av någonting, när ens egen förmåga stämmer väl överens med uppgiftens krav och när det inte finns utrymme för tankar på något annat än uppgiften. Något som verkar stämma bra för de skickliga barnen. Kanske är det deras flow som gör domaren tal- och tanklös?

Av: Linda Backman