Tre knep till en smartare julshopping

Julen är bara 19 dagar bort och jakten på de ultimata julklapparna är i full gång. Här kommer tre tips som kan göra letandet lite enklare och förhoppningsvis mindre stressande.

Detta är inte en lista på vad du bör köpa utan mer ett förhållningssätt du kan ha till julklappar och jakten på dessa. Tipsen är en jul-tillämpning av sådant som jag skrivit om under året så den trogne läsaren känner nog igen några av begreppen.

1. Sätt standarder för vad du vill att dina val ska uppfylla. I boken The Paradox of choice delar psykologen Barry Schwartz upp människor i de som nöjer sig med sådant de valt och de som alltid letar efter det bästa. De sistnämnda är mer stressade, är mer sannolika att drabbas av depression och är mindre nöjda med sina val. Ett steg till att bli bättre på att nöja sig är att sätta upp kriterier som ens val bör uppfylla och sedan välja första bästa som når upp till dessa. Sätt upp ett par kriterier som en julklapp till mamma exempelvis bör uppfylla och köp sedan första bästa sak som lever upp till dessa. Jag har skrivit mer om detta förhållningssätt här.

2.  Fundera på om det är värt all den tid du lägger ner på jakten. Precis som att vi är dåliga på att notera allt vi äter har vi svårt att se hur mycket tid vi lägger ner på saker. Vi tänker heller sällan inte på allt vi går miste om på grund av de val vi gör. Det vi går miste om som en följd av våra val kallas för Opportunity Cost, något du kan läsa mer om här. När du springer runt och letar klappar vill jag uppmuntra dig till att fundera över den tid du lägger ner och vad du skulle kunnat göra istället. Jag menar absolut inte att julklappar inte är värt att lägga ner tid på men fundera bara på om du prioriterar rätt. Kanske är det bättre att frigöra lite tid till jakten på paket till flickvännen genom att beställa en bok till mormor på nätet istället för att finkamma stan efter den optimala presenten till dem båda?

3. Fokusera din tid och ditt engagemang. En annan sak som Barry Schartz lyfter fram är att det kan vara bra att ständigt söka det bästa alternativet, men inte för allt som finns. Som jag redan var inne på i tips nummer två så gäller det att fokusera sin tid för att lägga den där den behövs. Att slippa julstressen innebär inte att du ska köpa dåliga presenter. Det handlar snarare om att lägga din energin och tid på sådant som verkligen är viktigt. För dig kanske julklappar är årets höjdpunkt. Om så är fallet ska du givetvis inte skära ner på tiden du spenderar på att hitta de perfekta klapparna. Det du däremot bör göra är att kanske skära ner på sådant som just nu är av mindre vikt så som jobb, biobesök, middagar med vänner och så vidare. Det är ju trots allt bara jul en gång om året.

Bild: flickr.com/henrik_larsson
För fler julklappstips bör ni kolla in denna guide som Linda Backman skrev för ett år sedan för Modern Psykologi.