Nätintegritet och en flaska rosé

Foto: John Airaksinen

Foto: John Airaksinen

Mindpark skriver om hur sociala nätverk fungerar som digitala cv:n och hur till och med högskolor och universitet i USA börjat använda nätet för att kolla upp sökanden. Enligt en undersökning från Execunet ansåg 38% av högskolorna/universiteten att webbkollen hade negativ effekt för den sökande medan 25% ansåg att den hade positiv effekt.
Som Daniel på Mindpark skrev kanske det är läge att vara lite försiktig med de publika festbilderna…

Vi diskuterade ju i panelen hur nätransparensen påverkar psykologer. Även om jag inte siktar på en karriär som terapeut är det kanske inte positivt för mig med publika bilder där jag jazzar runt på stan med en flaska öppnad rosé mitt på ljusa dagen? Ah well, det är helt klart ett tema vi ska jobba vidare på i Fabriken. Jag håller faktiskt precis på att jaga en rekryterare för ett litet experiment som ska handla om anställningsintervjuer och publika bilddagböcker på nätet…

Av: John

5 svar till “Nätintegritet och en flaska rosé”

 1. Linda skriver:

  ..men vad som anses vara integritets-dödande (champange-jazzande) kommer ju att förändras. När 90-talisterna och 2000-talisterna börjar gå i terapi kommer de säkerligen vara vana vid att de kan googla upp bilder på terappeutens barn.

 2. John skriver:

  Absolut, det ska bli sjukt spännande att följa! Redan tycker jag att jag får lägre förtroende för till exempel föreläsare i skolan om det inte dyker upp något när jag googlar dem. För mig skulle en väluppdaterad Flickr-ström med privata bilder från en lärare snarast signalera öppenhet för ny teknik = något mycket positivt.

 3. Sandra skriver:

  Hm. Ja precis John. Det kan ju diskuteras till och från. Någonstans så tror jag att så länge det håller sig till “normala” champagne-jazzande är det ingen fara. Jag upplever att arbetsgivare (och även jag själv i min roll som rekryterare) kan se det positivt.

  Ett “tråkigt” intryck av en kandidat till en tjänst som säljare kan bli mer positiv om man lyckas googla fram mingelbilder…
  Lite krasst men you see what I mean…?

 4. John skriver:

  Ja, det är ju rätt spännande att det faktiskt kan förändra bilden till det bättre också! Behöver man då kanske inte vara så rädd för att lämna ut sig själv?

 5. Sandra skriver:

  Nja, jag vet inte. Det är väl inte så kul om någon lägger upp bilder av t.ex. en sjäv, helt utslagen halv fem en söndagsmorgon (like that would ever happen’)

  Bilder från nattklubbar odyl säger väl inte så mycket mer än att personen går på krogen ibland? Och vem gör inte det?

  Förutfattade meningar eller fördomar om olika krogar osv kanske kan spela in men ja, skulle kandidaten göra ett sämre jobb för att den hänger på Laroy om helgerna än om den hänger på Sturehof (där inga mingelbilder tas)?

  Jag vet inte men mina åsikter kan ju ha att göra med att jag hör till 80-talisterna och själv skulle kunna vara en av de som lätt kan googlas fram..!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.