Hjältefantasier om ledare

Skulle de flesta i din omgivning kalla dig för hjälte? I så fall kan det förutspå hur mycket du kommer att tjäna inom de närmsta åren. Professor Paul Moxnes från Handelshögskolan i Oslo talade nyligen på Psykologidagarna om fantasier. Och om att popularisera psykologi.

I Moxnes mening är det för krångligt att slänga på handelsstudenterna BigFive modellen för personlighet och bättre att ge dem något de kan relatera till. Han väljer därför sagor. 

Moxnes har analyserat beskrivningar av personer i grupper och istället för att ge sammanställningarna namn som ledande eller omtänksam så får de namn som kungen, drottningen, prinsessan, horan. När jag frågar om ingen blir stött av indelningen hora skrattar han och säger: “Nej, tvärtom! Jag träffar många studenter som klagar över att de är för lite hora. Du kan ju inte förändra något om du är en snäll prinsessa, ikke sant?”

Beskrivningen och sagofiguren har sedan visat sig ha samband med hur mycket pengar personen tjänar. Moxnes undersökte 109 banker och fann att bara banken var tillräckligt stor så skulle hjältarna tjäna mycket pengar. “Det går inte att vara hjälte i en liten grupp. Att vara hjälte bygger på fantasier och de försvinner när du träffar personen!” 

Av: Oskar Henrikson