Gruppfasen där patienterna blir friskare och eleverna lär sig bättre

Hur leder man mot en vision utan att detaljstyra?
Fråga från Emma Emelie, utbildningskonsult

Det finns högpresterande grupper som arbetar mot en vision med ett minimum av inblandning från sin chef. Om de är lärare får deras elever bättre resultat på nationella provet och om de är läkare mår deras patienter bättre. Dessa grupper är, enligt före detta psykologiprofessorn Susan Wheelan, i den så kallade arbetsfasen. Utmaningen är att ta din grupp genom de andra faserna för att komma fram till denna attraktiva punkt som bara 15% av svenska grupper sägs nå. Resan för gruppen kan jämföras med en människa som växer upp.

Först är gruppens medlemmar beroende av ledaren precis som ett barn är beroende av sina föräldrar. I denna fas förväntar sig deltagarna att du som chef tar kommandot. De är så upptagna med att fokusera på sociala frågor som ”Vill jag arbeta på den här skolan” eller ”ska jag umgås med läkare eller sjuksköterskor?” att de inte har energi över till att fokusera på målen. Här kan du behöva vara tydlig med vilken vision du har och vara beredd på tonårstiden.

När deltagarna börjar känna trygghet i gruppen kan de börja diskutera mål och roller. Ni har nått konfliktfasen. Som en förstående förälder kan du släppa in gruppens medlemmar i diskussionen precis som när ditt tonårsbarn vill diskutera sin framtida karriär som tatuerare. Här får du vara beredd på att visionen förändras. Det är inte längre ditt söta lilla team som du rekryterade för att det skulle uppfylla saker du drömt om. Nu har det en egen vilja.

Om du kan leda gruppen och få alla att komma överens om vem som ska göra vad, hur mycket bättre eleverna ska prestera och hur det nya arbetslaget ska ta er dit har ni kommit till strukturfasen. Den påminner om en ung vuxen som nu bestämt sig för att läsa läkarprogrammet och sköta tatuerandet vid sidan om.

När gruppen väl börjar arbeta mot det tydligare målet, då är de i den produktiva arbetsfasen. Medlemmarna vet vad de ska göra och vem som ska göra det. Nu kan du som ledare luta dig tillbaka och leda mot visionen utan att detaljstyra. Samt hoppas att gruppen inte drabbas av 40-års kris.

Denna text kommer från en frågespalt i tidningen Personal & Ledarskap. Du kan läsa andra spalter här. Vill du ställa en fråga? Mejla den till oskar (@) psykologifabriken.se, skriv i kommentarerna eller säg hej på Twitter