Fresh start effect: hur godtyckliga milstolpar gör dig mer motiverad

Du har säkert hört talas om, eller varit med om, den så kallade nyårseffekten. Det vill säga att du känner lite extra pepp att ta tag i något i början av ett nytt år. Träning brukar vara det vanligaste utloppet för nyårseffekten. Nyligen stötte jag på Katherine Milkmans forskning på “the Fresh-Start effect” som är en förläning av nyårseffekten.

Kortfattat kan man säga att effekten innebär att vi är lite mer benägna att lyckas med en beteendeförändring om denna inleds vid en tydlig startpunkt. Födelsedagar, slutet av semestern och till och med början en ny vecka kan fungera som sådana startpunkter. Det häftiga är att Milkman funnit att effekten uppstår även om man inför helt godtyckliga startpunkter. I ett experiment uppmuntrade de till exempel vissa försöksdeltagare att börja jogga genom att tala om för dem att våren officiellt var här vid ett visst datum. Personer som fick detta specifika datum visade sig snöra på sig löparskorna och ge sig ut och springa i betydligt högre mån än de som inte fått höra om denna godtyckliga milstolpe.

I klippet nedan berättar Milkman mer om sin forskning.

Tips! Vill du ta dig an en förändring? Testa den här gratiskursen om just beteendeföränding och lär dig om hur man gör sådana lättare.

Bild: Death to the Stockphoto