Fler lekdirektörer. Färre verkställande direktörer.

Årets ekonomistudent 2012, Martin Björgell, brinner för ledarskap. Bland annat som vice ordförande i Svenska Scoutrådets styrelse. Jag träffade honom när han projektledde LundaEkonomernas arbetsmarknadsdagar i våras. Nu tycker jag att du, kära läsare, också kan inspireras av honom och hans klokheter i denna lilla intervju.

Berätta om ett tillfälle du kände stolthet i din roll som ledare
När jag ser att det jag gör och att mitt ledarskap påverkar andra i min omgivning eller samhället i stort känner jag stor stolthet. Ett konkret exempel var förra veckan efter att jag föreläst på en gymnasieskola om livets upp- och nedgångar och flera av de unga efteråt kom fram och tackade för att jag trodde på dem och uppmanade dem att följa sina drömmar. Det gör mig stolt att kunna vara en förebild för andra och visa att det är okej att bryta mot normer för att istället följa sitt hjärta.

Berätta om ett tillfälle du blev imponerad av en förebild
Nyligen träffade jag en person som blivit en stor förebild under sommaren men som då hade svårt att möta kritik från sina medarbetare. Nu hade personen vågat byta åsikt och stå för att den tidigare ståndpunkten var fel. Ledare som vågar vara prestigelösa och erkänna sina egna fel och brister uppskattar jag mycket. Verkligt autentiskt ledarskap som lyssnar på andra och ledare som är större än sin egen person.

Om du bara fick välja ett beteende att rekommendera till andra ledare, vilket skulle det då vara?
Jag skulle uppmana andra ledare att skratta mer. Alldeles för många går runt och tror att de måste vara gravallvarliga för att bli tagna seriöst, men jag är övertygad om att glädje gör det roligare att gå till jobbet, att det ökar kreativitet och innovation på arbetsplatsen och dessutom bidrar positivt till resultatet. Vi behöver helt enkelt fler lekdirektörer och färre verkställande direktörer. Alltså fler som vågar leda med glimten i ögat och ett leende på läpparna. Det behöver inte vara tråkigt eller ta lång tid att förändra världen. Det är dessutom roligare att göra det skrattandes!

Alla intervjuade ledare hittar du här. Bakgrunden till just dessa intervjufrågor, hittar du här.

Text: Oskar Henrikson, leg. psykolog