Att åldras med stil

När det kommer till konsten att leva uti hundrade år, har äventyraren Dan Buettner lett forskningsexpeditioner till de platser i världen där människor lever som längst, och kartlagt gemensamma faktorer.

Oavsett var i världen den långlivade folkgruppen befann sig, såg forskarna att de faktiskt hade liknande livsstil: De rör på kroppen (men tränar inte!) på ett naturligt sätt genom att bergsvandra, ta långa promenader, och de lagar mat utan hushållsapparater. Maten är baserad på grönsaker, nötter, frön, tofu och bönor och man dricker bara måttligt med alkohol. Det sociala nätverket är starkt och ofta generationsöverskridande. Mycket tid spenderas på relationer. Andlighet och religion är ett vardagligt inslag i livet.

Folkgruppen som undersöktes på Okinawa (Japan) hade en speciellt tilltalande livinställning tycker jag: det är viktigt att veta varför du går upp varje morgon. För en japansk hundraåring var anledningen att förfina sin skicklighet i kampsport varje dag. Hundraåringen på bilden här ovan ansåg det vara att fortsätta fånga fisk tills sin familj tre gånger i veckan. I USA finns det två år i ditt liv som är statistisk mest farliga: året du föds (tack vare plötslig spädbarnsdöd) och året du går i pension. På Okinawa finns inte ens ett ord för pension. Däremot inställningen att värdesätta och veta varför du vill vakna varje morgon.

Jag kan starkt rekommendera det intressanta TED-talket här som Dan Buettner håller, där han redovisar många fler spännande exempel utifrån sin forskning.