Äntligen premiär för Helt blackout i SVT

Under vintern har Psykologifabrikens scenskräcksexpert Hilda Åsander och jag har varit med och utformat en tv-serie för Utbildningsradion utifrån den senaste forskningen om talrädsla. På måndag är det dags att bänka sig framför tv-apparaterna då Helt blackout, har premiär i SVT 1 kl 22.00.

Det handlar om fyra unga vuxna med en förlamande talrädsla, som får hjälp av evidensbaserade övningar och psykologen Anna Bennich-Karlstedt i fem avsnitt. Frida, Sanel, Iris och Nelly drömmer om att lyckas med uppgifter som kräver att de vågar tala inför folk. Men så fort de ska säga något på ett möte, delta på en konferens, eller presentera en idé så slår det slint i huvudet. Kroppen tycks leva sitt eget liv, de får tunghäfta, svettas och skakar med händerna. Och deras ambitioner och förhoppningar grusas på grund av deras rädslor. Men i den här serien får de hjälp att handskas med sina svårigheter. De får lära sig om varför vi får ångest och hur exponering kan hjälpa oss.

Om du är nyfiken på att lära dig mer om psykologin bakom talrädsla, så skriver vi en artikelserie om talrädsla på psykologiguiden.se under våren.

Titta på trailern för Helt blackout här: