En ny redaktör på Fabriken!

Ni har kanske märkt att det börjat dyka upp texter här på Fabriken som publicerats i andra medier tidigare. Och mer sånt ska det bli! För att få snurr på vår frilansverksamhet har vi nu tagit in en helt fantastisk redaktör som ska jobba med just det! Jenny Rickardson är filmrecensent och tidigare redaktör på Expressen och psykologkandidat vid Stockholms universitet (på nionde terminen).

Vilka är dina favoritområden inom psykologin?
– Jag är förtjust i allt som har med KBT-behandlingar att göra. Särskilt om det handlar om ungdomar, kriminalitet eller barn som är struliga i skolan.

Vilka andra bloggar, tidningar och tv-program tycker du är bra på att ta upp psykologi?
– Överlag inbillar jag mig att mycket vänder sig till redan invigde eller är alltför tråkigt, alternativt alltför banalt för att vara bra. Men jag tar tacksamt emot tips på motsatsen.

Vilken är den bästa filmen eller tv-serien om man vill lära sig något om psykologi?
– Alla filmer och tv-serier som är riktigt bra säger något om hur vi fungerar. Just nu är jag helt hooked på tv-serierna The Wire, The Shield och Mad Men. Six feet under och Freaks and geeks är också psykologiskt fascinerande serier. Annars tycker jag att filmer som Far from heaven, Boogie nights, De andras liv, Sierra Madres skatt, Juno, Gudfadern-trilogin, Dark knight, De hänsynslösa, Allt om min mamma, Sunset Boulevard, Infernal affairs, Cykeltjuven, Din morsa också, Mamma mia!, Mandomsprovet, Måndag hela veckan och några till kan förgylla en psykologi-intresserads vardag. Populärkulturen är en oförskämt undervärderad källa till psykologisk kunskap.

– Sen finns det ju några med avsedda psykologiska inslag som är grymma också: Fight club, Memento, Eternal sunshine of the spotless mind, The Shining, Vertigo, Taxi driver, Annie Hall, Deer hunter, Into the wild, Full metal jacket, Gökboet… Oj, vad mycket amerikanskt 70-tal det blev. Det kanske räcker så så länge. Får jag återkomma med fler?

Välkommen till Psykologifabriken!