Crowdsourcad insats för att agera mer i linje med värderingar

Förra veckan lanserade vårt systerbolag Hoa’s Tool Shop sitt senaste hack, siten One Thing That Matters. Siten bygger på konceptet om att vi människor mår bra av att definiera vad som är viktigt för oss, vad vi värderar, och agera i linje med det. Detta är hämtat från terapiformen Acceptance and Commitment Therapy (ACT) där mycket av arbetet handlar om att identifiera klientens värderingar och hur denne kan röra sig mot dessa.

Tanken med One Thing That Matters är att du genom att tala om något som är viktigt för dig såsom “att vara hälsosam”, “att lyssna på mina vänner” eller “att ha roligt” ska kunna få förslag från andra användare på små, små steg som du kan ta för att röra dig i linje med denna värdering. Förvissa kanske detta låter lite banalt men det finns flera studier som visat att just att utföra beteenden som grundar sig i sådant som är viktigt för en hör ihop med psykiskt välmående – och att man inte behöver betrakta sig som sjuk eller i behov av hjälp för att ha nytta av det.

Om du tycker det är lurigt att definiera en värdering (eller att publicera den offentligt) – så kan du ju alltid sprida lite glädje genom att ge ett tips till någon annan om vad denne kan göra för att leva mer efter det som han eller hon tycker är viktigt. Siten är supersimpel och allt du behöver är att logga in med ditt Facebook-login. (Detta innebär inte att vi eller någon annan kommer komma åt någon del av din privata data – det är bara ett smidigt sätt för kod-Arvid enkelt få in namn och profilbild på siten och att slippa skapa en ny databas.)

Om du fortfarande är lite osäker på det är med värderingar så föreslår jag att du läser denna text av den alltid lika briljanta Linda Backman. Annars tycker jag Steve Jobs förklarar det ganska bra i klippet här nedanför.