Vana på vana-effekten

Vilken aktie skulle du investera dina pengar i?

Aktie ett: den går upp 12% vid ett euforiskt tillfälle. 

Aktie två: den går upp stadiga 6% varje år. 

Jag tror många lärt sig tillräckligt mycket om ränta för att förstå att aktie två blir överlägsen över tid. På börsen har vi förståelse för att det lönar sig att tänka långsiktigt. Men varför har vi så svårt att tänka på det sättet när det kommer till ledarskaps- och teamutveckling?

Särskilt när upplevelsen av den euforiska uppgången på 12% snabbt glider tillbaka till ursprungsläget när det kommer till en ledarskapskurs. 

Jag hör högt uppsatta chefer, som hellre vill ha något omvälvande, fnysa åt veckovisa teamövningar. Att de vill ha något stort och inget fjuttigt. Jag önskar att de skulle investera sina pengar i en bättre aktie.

Stora ord som självkännedom kan kännas imponerande medan små ord som vanor kan kännas oviktiga. Det kan kännas som att ”gör en armhävning” inte gör någon skillnad medan ”bli mer hälsosam” löser allt. Att utveckla sin självinsikt är mycket mer storslaget än ”be om feedback”. Det kan kännas som att en teamövning inte gör någon skillnad men att ”transformation” löser allt. Att utveckla sin förändringskapacitet låter mycket mer storslaget än att teamen regelbundet utvärderar och utvecklar sitt arbete.

Men vår iver att åstadkomma det storslagna kan komma i vägen för att faktiskt utvecklas. Det är lättare att en armhävning blir av, det är svårare att bli hälsosam. Det är lättare att be om feedback än att utveckla sin självkännedom. Det är lättare att en regelbunden övning med teamet blir av, svårare att skapa en transformation. Det är lättare att utvärdera det senaste målet än att utveckla sin förändringskapacitet.

Och vad är väl inte hälsa och självkännedom om inte resultatet av en mängd små fjuttiga beteenden? Vad är väl inte organisationen och förändringen om inte resultatet av en mängd små fjuttiga team?

Om du väljer aktie två kanske du har hört om ränta på ränta-effekten: Att det som kan låta som en väldigt liten procentuell skillnad kan göra stor skillnad när åren går. Med en ränta på ca 7% kan dina pengar dubblas på tio år.

Om du ger positiv feedback till en ny person en gång veckan i ett år kan det bli över fyrtio personer som blir lite gladare och lite mer produktiva. Skapa vanorna i teamet så multipliceras ansträngningen med teammedlemmarna. Är ni sju i teamet som ger positiv feedback fyrtio gånger på veckomötet så har ni utdelat 280 peppande kommentarer. Det ökar dramatiskt chanserna att få ett mer hållbart och framgångsrikt team. 

Så om du kan din ränta på ränta, varför inte utnyttja vana på vana?

Hur lång tid tar det tills ert team är dubbelt så bra?

Vill du göra teamutveckling till en vana i ditt team eller din organisation? Spana in vår utbildning till att bli Habitudtränare, en person som regelbundet gör teamövningar med sitt team.