Tre snabba med Sara Riggare från Karolinska institutet

Vi på Psykologifabriken tror att de flesta kan utvecklas betydligt mer än vad de gör idag. Utveckling enligt oss sker genom små konkreta beteenden man utför varje dag. Här på bloggen lyfter vi då och då upp personer vi inspireras av för att höra hur de arbetar med sin egna utveckling. Att samla in data kring sig själv är något vi tycker är väldigt roligt och väldigt lärorikt. Varje månad träffas personer med denna passion för data i gruppen Quantified Self Stockholm, vi passade på att ställa tre snabba frågor till gruppens initiativtagare Sara Riggare.

1. Ge oss ett exempel på något område där du känner att du verkligen utvecklats personligen – och beskriv hur du numera beter dig annorlunda än vad du gjorde tidigare!
Jag lever med Parkinson’s sjukdom och det medför bland annat att jag inte alltid kan lita på att min kropp klarar av eller orkar det jag vill eller behöver göra. Jag har märkt, genom att testa själv, att jag genom att observera och registrera olika faktorer, som t ex sömn, olika fysiska funktioner och medicinintag, har kunnat hitta mönster i sjukdomen och därmed kunnat identifiera faktorer som påverkar hur jag mår.

2. Vad tycker du att den här förändringen hos dig själv resulterat i?
Detta har resulterat i att jag känner att jag har mer kontroll på hur sjukdomen påverkar mig från dag till dag och på så sätt kan få mina mediciner att ge mig bättre funktion och även har lättare att “ta mig ur” en dålig/jobbig dag.

3. Om någon av våra läsare skulle vilja utvecklas på samma sätt – vad skulle de kunna testa att göra annorlunda i sin vardag redan i morgon?
Jag tror att de allra flesta med olika kroniska sjukdomar skulle kunna må bättre av att observera sig själva för att förstå sin sjukdom bättre. Det kan göras på olika nivåer beroende på hur intresserad man är av att samla och analysera data, och jag tror säkert att det går att hitta nivåer för alla “smaker”.

Sara Riggare doktorerar vid Karolinska institutet inom datadriven patientmedverkan. Hon är även är ingenjör och projektledare inom hälsoinformatik som nu arbetar med att förbättra vården.