Psykologifabrikens kortlek för teamutveckling med övningar från Habitud

Teamutveckling blir lättare med kortlek och 64 nya övningar

Teamutveckling i en organisation är inte alltid lätt. Vi har experimenterat med olika metoder i över tio år och lärt oss mycket längs vägen. Nu lanserar vi vår senaste lilla innovation: Övningar i en kortlek. 

Vi har över 500 övningar, som vi kallar psykologiska träningstips, i över 50 kurser på Habitud.se. Det digitala har hjälpt oss mycket i att skapa en träning i vardagen mellan de tillfällen vi är inne och håller workshops. Samtidigt så räcker det digitala inte alltid. Ibland har vi skrivit ut tipsen som bingobrickor och ibland satt upp dem på dörrar. Allt för att påminna om träningen i att skapa en bättre arbetsplats.

Nu när vi certifierar andra i Habitud kände vi att vi behövde mer stöd till dessa personer. De som själva ska leda den psykologiska träningen för teamutveckling i sina organisationer. Så vi ville ge dem vår erfarenhet av att inte bara jobba digitalt. Det var då vi kom att tänka på en kortlek.

Tidigare övningar för teamutveckling i betaversionen

Betaversion av Psykologifabrikens teamkortlek med övningar för teamutveckling

Vi började med att sammanställa vad vi lärt oss av att tillämpa de 101 psykologiska träningstips som var med i Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team. Vi kunde konstatera att forskningen är god men att vissa av tipsen kändes för svåra att göra. Så vi bestämde oss för att göra ännu enklare och ännu roligare övningar. Så att det skulle bli kul att följa vad forskningen föreslår! Vi gjorde en grov första version som vi klistrade fast på vanliga spelkort. Vi testade på oss själva och gjorde om. Vi testade i kompisars team och gjorde om. Vi testade i ytterligare team och gjorde om. 

Teamutveckling med övningar för lyckligare team

Teamkortleken, present

När vi så äntligen kände att vi hade rätt övningar bad vi Nora Fager, som är grafisk designer, att skapa en riktigt snygg kortlek. Nora såg även till att förse varje kort med en QR-kod så att det enkelt skulle gå att navigera mellan den digitala och fysiska världen. Smart va! Genom att scanna dig vidare till hemsidan kan du läsa om forskningsstödet för övningen och spara tipset digitalt om du skulle tappa bort kortet. Du kan dessutom skriva en reflektion och få rekommendationer på fler övningar.

Resultatet är 64 nya, enklare och roligare psykologiska träningstips i en kortlek teamet kan arbeta med på teammöten. Vi gav den som en present till deltagarna på vår certifiering i Habitud. Så nu hoppas vi att de kan göra sina team lite lyckligare!