ensam eller starkFoto: Johanna Nordlöf

Talet från releasefesten av Ensam eller stark

2008 var jag med och startade Psykologifabriken, ett företag som spred psykologi och gjorde den lätt att använda. Vi rörde upp damm och enligt många förnyade vi psykologin. Trots att jag är organisationspsykolog så lyckades jag dock inte få samarbetet att hålla. Efter fyra års hårt arbete trivdes jag inte längre. Jag sov dåligt. Jag hade ont i magen. Där och då förstod jag verkligen att arbetsmiljön står för mellan en fjärdedel och en femtedel av tillfredställelsen med livet. Vi splittrades och jag satt själv på ett fik och funderade på vad jag ville göra med mitt liv.

Det kändes som att jag amputerat en hand.

Jag kände mig ensam.

Jag brukade trösta mig med att även Steve Jobs tvingades bort från Apple en gång i tiden.

Jag började prata med Katarina Blom. Något väcktes. Vi pratade om hur psykologi kan stärka det friska och inte bara bota det sjuka. Att vi behöver psykologiska tandborstar och inte bara tandläkare. Vi startade habitud, det psykologiska gymmet. Vi började tillämpa psykologin vi lär ut på oss själva och en positiv arbetsmiljö började ta form. Efter ett år kom Gustav Nilsson. Han testade åtta designprinciper för en positiv arbetsmiljö på vårt team. Och de funkade.

Jag har gråtit av tacksamhet för den arbetsmiljö vi har på Habitud.

Jag började känna mig stark.

Designprinciperna kändes viktiga. Vi tog in dem i våra workshops och när Natur & Kultur frågade om jag ville skriva en bok kändes det självklart att skriva om principerna och med resten av habitud. Tone Nordling, Jennifer Amin, Siri Helle, Malin Valsö, Kristin Öster och Frida Johansson Metso anslöt sig till Habitud och skrivandet. Jag skrev introtexterna till principerna och resten skrev 101 psykologiska träningstips. Vår förläggare Ingrid Ericson läste och gav feedback och vi skrev om. Vi tryckte 100 exemplar av en första version av boken: Hur man botar en egoist. Jag var väldigt stolt över den versionen även om jag nu tycker den är väldigt svårläst. Sedan dess har vi nämligen fått ovärderlig feedback från vår bokcirkel. Vi skrev om. Jag var återigen väldigt stolt över den nya versionen även om jag nu tycker att även den var långt ifrån klar. För sen kom vår redaktör: Johan Ekelund. Vi skrev om.

Som ni ser är denna bok inget enmansjobb. För att skriva den har vi plöjt över 100 psykologiska studier som var och en har team som arbetat i år för att få fram ett resultat som vi kan koka ner till ett träningstips på en sida. Jag har läst högar av böcker om egoism, altruism och välfungerande arbetsmiljöer. Och de författarna har säkert kämpat lika hårt som vi. Vi står också på Elinor Ostroms axlar. Hon fick ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2009 för att hon listat ut vad som botar egoism. Nämligen åtta principer. Boken är inget enmansjobb. Det är inte ens ett niopersonersjobb eller tjugopersonersjobb. Det är en uppföljare på tusentals människors hårda arbete som alla velat skapa den där fjärdedelen till femtedelen av tillfredsställelsen med livet. Det är en samlad våg för att låta personer slippa känna det jag kände med Psykologifabriken: magknipet, sömnproblemen. Inte genom att ge någon en avslappningsövning eller en sömnbehandling. Utan genom att stärka det friska innan det uppstår problem. För då är det ofta försent.

Det är med stor stolthet vi presenterar Ensam eller stark idag.

Det är också med stor stolthet vi avslöjar att det är det här fantastiska habitudgänget som nu tar över Psykologifabriken.

Psykologifabriken blir företaget (tänk typ Apple)

Habitud blir vårt digitala verktyg för välbefinnande (tänk typ iPhone)

Jag är samma gamla snubbe i polotröja.

Den här gången tror jag vi kan få samarbetet att hålla.