Stressförfattaren hanterar stress

Sara Haraldsson är generalsekreterare för Maktsalongen som jobbar med jämställdhet i civilsamhället. Alltså ideella föreningar och förbund som SVEROK och Ungdom mot rasism. De är aktuella med en bok om stress och har skrivit om detta bland annat i Expressen. Att hjälpa andra hantera stress kan dock bidra med egen stress. Sara fick under en vecka blir veckans vanebrytare på instagramkontot @minhabitud från det psykologiska gymmet habitud. Det hela började med att hitta ett fokus. Som råkade bli just fokus.

Utifrån vårt samtal valde Sara att sätta långsiktiga mål och testa olika utmaningar från habitud.se för att ta sig dit. Jag har saxat lite från hennes kommentarer på Instagram:

Skriv en framtidsvision
“Jag har landat i några saker som är lite svårare att mäta, t.ex att vara mer närvarande, att kunna hitta och hitta tillbaka till fokus och att utgå från hur jag funkar. I detta ingår att jobba med sånt som ibland känns stort och svårt. För det har jag satt ett konkret mål: om ett år måste vi på @maktsalongen landat i hur den långsiktiga finansieringen ska se ut för våra utbildningar. Detta tycker jag är skitsvårt och därför något jag skjuter upp. Det ska jag försöka hitta fokus för att ta tag i under veckan!”

Lär känna dina toppar och dalar
“Jag är i grund och botten en morgonpigg person. Jag vaknar tidigt oavsett om jag vill eller inte (hej kl 07 en lördagsmorgon) och jag är mest produktiv på förmiddagen. Men jag gillar också långa, lugna mornar. Vakna av mig själv och ta det lugnt hemma. Det gör att jag kommer till jobbet ofta vid 9, ibland halv 10. Men jag vet ju att det är på morgonen jag jobbar som bäst.
Så, denna vecka kommer jag utmana mig själv med att gå upp 06.15 och cykla till jobbet så jag är där till 08.”

Sluta skjuta upp – räkna dagar
“Om 1,5 år tar ett projekt vi har slut och tills dess måste vi hittat ny, långsiktig finansiering för den verksamheten. Detta har jag vetat i 1,5 år. Har jag lyft ett finger för att börja med detta? Svar nej. Har tänkt att detta måste vara klart 1 oktober 2016. Dit är det 367 dagar plus några timmar (satte deadline på eftermiddagen). Från det försvinner helger, semester och helgdagar. Då landar vi på ca 210 arbetsdagar. Så nu är det bara att sätta igång!”

Rolighetslistan
“Okej, så vad ska jag göra av allt mitt nyvunna fokus? Jo, göra saker jag har svårt för men måste göra såklart! Idag gjorde jag en variant av övningen “Rolighetslistan”. Istället för att skriva vad som är roligt/tråkigt, skrev jag det som är abstrakt och svårt för mig. Det översta är svårast för mig. Så jag började med det och jobbade mig neråt på listan. Och det har gått SÅ JÄVLA BRA! På typ två timmar skrev jag hela den ansökan jag jag hade avsatt dagar till att skriva *rum för applåder*”

Sara hittade ändå lite fokus med bland annat en framtidsvision och ett långsiktigt mål som bryts ner i dagar. Hon säger farväl så här:

“Hej då! Nu är min vanebrytarvecka över! Det jag framförallt har lärt mig och tar med mig är att jag mår bäst om jag går upp 06.15 *wake up flawless* och kommer till jobbet tidigare och jobbar fokuserat på förmiddagen. Har också lärt mig att det är bäst för mig att börja dagen med det jag tycker är svårt, eftersom det är då jag har mest energi. Genom dessa två enkla grejer fick jag massor gjort förra veckan och mycket skönare känsla i jobbet. Så med det tackar jag för mig!”

Tack ska du ha Sara! Och du, enkelt var det väl ändå inte? Applåder för din hårda träning!