SSWC och konsten att hacka ett dansgolv

På bloggen Experimentfabriken skriver vi om hur digitala verktyg kan hjälpa oss att utvecklas. Här hittar du inlägg om appar, experiment vi utfört samt hur vårt digitala verktyg Viary används. Detta inlägg är en återpublicering.

I torsdags åkte jag och Oskar till Sweden social web camp (SSWC) för att umgås med personer som gillar internet lika mycket som vi gör. Kortfattat kan SSWC beskrivas som en helg där massor utav spännande människor träffas för att prata om webb, teknik och appar. Idéer har spånats, problem har diskuterats och vi hann till och med hålla en session om beteendeförändring och hur man fortsätter att utvecklas trots att tid är en bristvara.

Intresset för beteendeförändring och tillämpning av psykologi var riktigt stort bland besökarna och eftersom det fanns 400 kreativa genier på ön lyckades vi också realisera några idéer. Då varje dag avslutades med dans valde vi att ändra lite på den upplevelsen.

Vi har tidigare skrivit om Nike Fuelband, en sorts stegräknare som fångar in all typ av rörelse. Oskar jämför bandet med appen Zombies, Run! här. Själv har jag använt bandet för att se samband mellan fysisk aktivitet och annan typ av aktivitet, läs inlägget här. På SSWC valde vi dock att arrangera en tävling som gick under namnet “SSWC dance off”. Jag och Oskar tog på oss våra Fuelbands, gick ut på dansgolvet och sedan “mosade” vi på dansgolvet tills någon av oss nådde upp till 1500 fuels (motsvarar ca 3500 steg eller ca 400 kalorier). Tack vare Petter Karlsson från produktionsbolaget FKDV kunde övriga dansare följa min och Oskars kamp om fuelsen. På bilden ser du hur våra poäng projicerades så att alla kunde se hur det gick för oss.

Resultatet av tävlingen blev 28 intensiva minuter, en fantastisk stämning och två riktigt svettiga fabrikanter. Datan talar klarspråk: klubben kan vara en värdig ersättare för gymmet. Räkna med fler dance offs inom en snar framtid.

Vi på Psykologifabriken försöker hela tiden hitta smarta och roliga sätt för att hjälpa andra att utvecklas. Oftast sker detta med någon av våra utbildningar men det är alltid kul att översätta psykologin till nya domäner. Tydliga mål är något som psykologen Alexander Rozental pratar om i sin utbildning Sluta skjuta upp, på SSWC dance off visade vi att samma teori går att tillämpa på klubben.