MotivationenFoto: JD Hancock på flickr.com

Skadar beröm den inre motivationen?

Jag har läst dina spalter och är kritisk till ditt perspektiv som jag upplever fokuserar på morot och piska. Det skadar väl den inre motivationen?

Apor uppskattar att lösa pussel utan att bli belönade för det. De kan till och med uppskatta pusslet mer om de slipper yttre belöningar. 1949 studerade Harry Harlow, psykologiprofessor, dessa apor och lanserade begreppet inre motivation. Något man har när man vill göra något för dess egen skull. 1969 gick psykologiforskaren Edward Deci vidare och gjorde om studierna med människor. Han menar att arbete kan vara belönande i sig själv. På senare år har författaren Dan Pink populariserat dessa fynd. I hans bok Drivkraft ställs inre motivation som en motsats till belöningar och yttre motivation. Detta är dock en onödig och ytlig dikotomi.

Tittar vi närmre på vad som anses skapa inre motivation märker vi att det finns fullt av små morötter där. Autonomi, kompetens och samhörighet handlar alla tre om att maximera belöningar för en individ. Om en anställd erbjuds självständighet öppnas möjligheten upp för att hitta sina egna morötter. Att få feedback när man gör något bra kan bygga kompetens. Att få arbeta med personer man tycker om stärker samhörigheten. En medarbetare kan själv få välja när en uppgift ska göras, hur den ska göras och med vilka. Alla tre öppnar upp för att hitta det som motiverar varje enskild medarbetare. För mig kan det se ut så här: Jag bestämmer att jag vill skriva spalt i min morgonrock på en söndag. Morot. Jag väljer att göra det efter att ha läst en inspirerande bok. Morot. Jag väljer att låta någon granska texten innan jag skickar iväg den. Morot.

Frågan ”Skadar yttre belöningar inre motivation” kan nyanseras till ”Vilka belöningar skapar motivation för en viss person”. Självklart kan det vara skadligt om personalen bara arbetar för att få beröm eller en befordran. Men det tar inte bort vitsen av att ge beröm eller befordran. Undersök gärna vilka morötter som funkar för dig och dina medarbetare. Till exempel genom att experimentera och fråga.

Denna frågespalt publicerades ursprungligen i tidningen Personal & Ledarskap. Är du sugen på att faktiskt gå till handling? Anta utmaningen Roligare pussel utan belöning på habitud.