Ska Eddie Izzard skämta om Pavlovs katter ikväll?

Eddie Izzard är något så ovanligt som en stå-uppare som inte behöver skämta om ras, kön eller sex för att vara rolig. Izzard verkar läsa böcker och se film och är dessutom kapabel att formulera det han lär sig till vitsiga berättelser.

Han har skämtat om hur kolonialismen fungerade tack vare flaggor, hur Darth Vader skulle bete sig i Dödsstjärnans kantin och om Pavlovs katter.

Du känner till Pavlov misstänker jag. Du vet, den ryske forskaren som plingade en klocka varje gång några hundar skulle få mat. Efter ett tag behövde Pavlov bara ringa i klockan för att hundarna skulle tro att det var dags att äta. Hundarna började salivera så fort de hörde ljudet. Det hade kopplats ihop med, betingats, med mat.

Betingning är en kraftfull psykologisk process som kan användas av rugbyspelare för att väcka kamplust eller på en flygplats för att väcka ömhet. Frågan är dock om det fungerar på katter. Izzard förklarar i klippet ovan.

Ikväll spelar Eddie Izzard i Stockholm och i går var han i Malmö. Den senaste showen handlar dock om Gud och evolution, så kanske blir det inte så mycket av Pavlovs katter ikväll.

Någon som sett honom?

text: Oskar Henrikson