Psykologer

Psykologer gör julkalender för en gladare jul

Robotdammsugaren har blivit årets julklapp. Gör den dig lyckligare? Förmodligen inte. Tror du att julen, på det stora hela, gör dig gladare? Många klagar över att julen är stressig, tar fram familjekonflikter och skapar överdrivna förväntningar kring det perfekta livet. Men psykologisk forskning visar faktiskt att de flesta mår bättre kring jul.

Ett tydligt tecken på det fann man i en studie från 2014 av en grupp spanska socialpsykologer med Darío Páez i spetsen. Det visade sig att föreställningen om att julen innebär stress och relationskonflikter är kraftigt överdriven. Snarare slog man fast att de som engagerar sig i högtiden på ett sätt som de själva trivs med upplever ökad tillfredsställelse med livet. Samtidigt visar studien att de positiva effekterna ofta uteblir för de som har konflikter i familjen.

Baserat på forskning har habitud satt ihop 24 psykologiska träningstips för att ta tillvara på den positiva effekten som julen faktiskt kan ge. Istället för att säga att du gillar eller ogillar julen får du med Min habitudkalender träningstips som hjälper dig att skapa julen på det sätt som du själv trivs med, något som lyfts fram som viktigt av Darío Páezs forskarlag.

Bland mycket annat kommer du att få ta del av gruppdynamiska verktyg för att minska konflikter i planeringen inför julen. Du kommer även att få ta del av metoder för att ta extra vara på njutningsfulla stunder, utifrån positiv psykologi. Många träningstips handlar också om att skapa starkare och djupare känslomässig kontakt med nära och kära, vilket beskrivs som den viktigaste orsaken till julens positiva effekt på vårt välmående.

Som en extra motivation att faktiskt följa de psykologiska träningstipsen finns det varje dag chans att få en julklapp från habitud. Alla som lägger upp en bild när de gör utmaningen på instagram under hashtagen #habitud kommer att vara med i lottningen. Vinnaren kommer att synas på instagramkontot minhabitud. Följ Min habitudkalender genom att gå in på länken www.habitud.se/julkalender och klicka på starta, så skickas ett träningstips via e-post varje dag i december fram till jul.

För robotdammsugaren Miele Scout RX1 kan du lätt få lägga 6 680 kronor. Dock är det tveksamt om den påverkar ditt välbefinnande. Min habitudkalender har större chans att påverka din lycka. Den är gratis.