Paralyserad av alla val? Ta hjälp av en app!

Vad gör du när du fastnar med något? Det kan handla om en uppgift på jobbet, att hitta en julklapp eller kanske ett karriärval du står inför. Jag skriver ofta om det obegränsade utbudet och vilka problem detta kan orsaka. Nyss släpptes appen Unstuck som tar sig an just några av dessa problem.

Unstuck är en gratis Ipad app som till skillnad från Hoa’s Tool Shops app Viary tar sig an problem på ett mer kognitivt sätt. Viary handlar till stor del om hur människor beter sig och vilka beteenden vi kan göra mer av för att ta oss an olika svårigheter. Helt enkelt “B:et” i KBT. Unstuck däremot fokuserar mer på vilka tankar som dyker upp när vi kör fast vid exempelvis ett beslut, när vi ska sätta upp ett mål eller när vi fått slut på motivation. Här rör vi oss alltså främst i K-landskapet som alltså också hittas i KBT.

I Unstuck skriver du som sagt in ett problem du har, därefter svarar du på lite frågor kring problemet. Slutligen får du ett par halvt skräddarsydda tips på hur du kan förhålla dig till problemet men också ett par verktyg som kan hjälpa dig att ta dig an ditt problem. Det finns alltså ett visst mått av “B:n” i appen också. Jag har haft för lite tid på mig att testa alla verktyg och tips i appen men ni som känner mig vet att jag älskar appar och digitala verktyg. Att jag dessutom lider av svår beslutsångest gör att jag givetvis måste ge initiativet till Unstuck två tummar upp.

Det finns väldigt mycket forskning som talar för att allt fler människor har svårt att välja och att detta till och med orsakar dem lidande. Det är av denna anledning riktigt kul att uppmärksamma tjänster som just siktar på att hjälpa oss med dessa problem. Givetvis är det knappast så att tjänster som Unstuck kommer att hjälpa alla människor som någon gång kör fast. Den som tror att detta är ambitionen bör ta sig en allvarlig funderare. Precis som allt i världen så funkar vissa saker för somliga, detta gäller även webtjänster.

Vill du vara med och ta fram nya webbaserade tjänster som kan hjälpa människor på olika sätt bör du kolla in vårt nya event Health Hack Day som vi arrangerar tillsammans med vårt systerföretag Hoa’s Tool Shop.