Nyårslöftet lättare med 21 knep från forskningen

I en undersökning från Sifo från årsskiftet 2014/2015 var det mindre än hälften som avlagt ett nyårslöfte. Om du verkligen vill göra någon förändring är ett nyårslöfte dock värt att begrunda. Genom att klargöra vad, när och hur vi ska genomföra en förändring ökar vi chansen att vi kommer lyckas. Detta stöds av psykologiprofessorn John Norcross forskning då han fann att 46 procent av de som avgett ett nyårslöfte höll fast vid sitt löfte efter ett halvår, jämfört med de som endast övervägt en förändring. För dem var siffran endast 4 procent. Men för att vara riktigt framgångsrik bör inte löftet hasplas ut fem i tolv den sista december. Att skapa nya vanor kan vara svårt, men det finns strategier som gör det enklare. Därför är det bra att förbereda sig.

Baserat på psykologisk forskning har habitud satt ihop 21 utmaningar som ska hjälpa till att skapa meningsfull och varaktig förändring. För att se om de funkar lät det psykologiska gymmet Isak Eliasson, en psykologstudent som älskar tv-spel och träning, testa de psykologiska träningstipsen. Han tog över instagramkontot minhabitud och delade med sig av sitt arbete. Nedan kan du läsa några godbitar från hans poster.

Mitt kommande år
Jag är ganska mycket en “av” eller “på”-människa som ofta snöar in mig på enskilda projekt eller personer. 
Mitt nyårslöfte för 2016 blir därför att på allvar hitta en balans mellan mina olika livsområden, så att jag inte glömmer bort de olika delarna som är viktiga för mig när jag är för insnöad på något. Som till exempel att uppnå den perfekta sommarkroppen och glömma myskvällar. Eller ta körkort och glömma plugga i skolan. Eller kära ner mig i en snygg prins och tappa bort mina kompisar. Ja, ni vet hur det kan vara när livet tippar för mycket åt något håll.

Jag måste helt enkelt eftersträva balans för att kunna må bra och få andra att må bra, och det är ju precis det som jag vill.

Stora förändringar med microsteg
Idag fick jag utmaningen att komma på små bra vanor som ska ta mig närmare mitt nyårslöfte och sen välja en vana att jobba vidare med. 

Eftersom mitt nyårslöfte går ut på att skapa balans i vardagen och inte glömma bort vad som är viktigt för mig så var det här klurigt. 
Det är en sak att välja många olika småvanor – jag har en lista med allt ifrån att dricka mer vatten till armhävningar till att dansa till musik hemma- men vilken enskild vana ska jag ta?!?! I slutändan tar jag den med armhävningar för att det är en bra morgonrutin och den uppfyller mest av “SMART”-kriterierna. Så, hejhopp, 20 armhävningar varje morgon!

 Men jag tar med mig de andra vanorna jag kom på i bakfickan – de kan också bli användbara!

Sluta dröm om det perfekta livet
Vi förväntar oss kanske den perfekta partnern, eller karriären, eller boendet, eller att vi ska resa utomlands 14 gånger per år. Eller varför inte alltihop för Det Ultimata Livet™

 Dagens utmaning: en reality check! Jag fick i uppgift att skriva ner något som är orealistiskt med mitt nyårslöfte; eftersom det visar sig att vi ofta är olyckliga när vi lever med förväntningar på livet som är orimliga, som exempelvis att ALLT ska gå bra hela tiden och att allt ska vara perfekt.

Trots uppgiften och ämnets “allvar” så känner jag en sån lättnad över att fundera lite på ämnet. Mitt liv har länge kretsat kring total kontroll och det är först på senare år som både sjukdom,karriäromvägar och kärleksproblem drabbat mig och allt inte blivit riktigt som jag velat.

Som ung och att bli äldre är det nog en viktig del av att bli vuxen och åldras med lyckan i behåll att acceptera livet precis som det är, men förstås utan att bli cynisk och släppa sitt eget ansvar och det en själv faktiskt kan kontrollera.

Orka med syfte
Utmaning nr 19: berätta för en vän om varför mitt nyårslöfte är viktigt för mig! 
Jag berättade för mina klasskompisar Jasmin och Victoria om mitt nyårslöfte med balans, och vad det innebär i form av delmål och olika aspekter av det. Det var ett kul sätt att se vad jag har för syfte och hur viktigt det är för mig.

De lyssnade och ställde frågor, och vi fick ut en bra dialog om varför jag behöver fortsätta med vanorna kopplade till mitt nyårslöfte! 

Det känns nu mot slutet som att komma “full circle” efter de inledande utmaningarna om värderingar och utforma nyårslöftet mer konkret. 
Awesome! ??????????

Efteråt reflekterade Isak över vad som faktiskt hade fungerat. Han tyckte att han hade mest nytta av de värderingsmässiga utmaningarna. Att det var enkelt att gå till handling när hans egen värderingskompass ställdes in. Så vill du klara en egen beteendeförändring? Låt dig inspireras av Isak och fundera över varför du ska göra förändringen.