Psykologiföreläsning + shaolinrappare = en god idé?

Är det en lika bra idé att ha inhoppande gästartister under en föreläsning som i raplåtar? Det får vi veta imorgon när jag och Oskar (inspirerade av rapgruppen Wu-Tang Clan) ska testa idén under hans föreläsning på introduktionsdagen för casetävlingen Uppdrag 24 på Uppsala universitet.

Temat är bland annat kreativitet och hur man kan plocka en gammal idé från en kontext, applicera den i någon annan, och skapa något nytt. Jag kommer prata lite om hur jag snor idéer från min bakgrund i klubb & musikvärlden och applicerar i en psykologikontext…

Här kommer två lästips på temat kreativitet:

1. Per Kristensson, docent i psykologi vid Karlstad universitet, forskar på kreativitet och berättar lite om några grundprinciper för kreativitet (som den ovan) i en artikel i dagens Svenska Dagbladet. (Artikeln är en bitext till en lite längre intervju)

2. Boken Medici-effekten, som är full av roliga exempel på hur nya saker skapas i skärningspunkten mellan två etablerade fält. Bland annat min allra nördigaste högstadiehobby (som nu fått en revival) Magic the Gathering! För den som inte är bekant med Magic är det en blandning av samlarkort och sällskapsspel. Med fantasytema. Och japp, det är precis så geekigt som det låter!

6 svar till “Psykologiföreläsning + shaolinrappare = en god idé?”

 1. Tore skriver:

  Hade magic alpha när det begav sig. Sen när folk köpte factory-set för att vinna med 10/10 med plague rats så var det inte kul längre…. :)

  Gött att ni kör på! Rockstjärnestil helt klart!

 2. John skriver:

  Haha, det är väl styrkan och svagheten med att det är en kombination av samlarkort & spel: man spelar ju inte på lika villkor!

  Om du är i Stockholm och andan faller på är du alltid välkommen på ett game, hihi! Tro mig, det är en revival på gång – så sent som idag var det några av mina Detroit-kollegor som drog ihop en turnering!

 3. John skriver:

  …men inte så mycket rockstjärnepoäng för Magic va? Hehe.

 4. John skriver:

  Statusupdate: Första testet kändes bra – vi fortsätter med det här fler gånger!

 5. Martin skriver:

  Kan rekommendera boosterdraft för de som vill stångas enbart på områdena lekbygge och spelskicklighet.

 6. John skriver:

  Haha ja just, en sån variant kan man ju alltid köra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.