Psykologiföreläsning + shaolinrappare = en god idé?

Är det en lika bra idé att ha inhoppande gästartister under en föreläsning som i raplåtar? Det får vi veta imorgon när jag och Oskar (inspirerade av rapgruppen Wu-Tang Clan) ska testa idén under hans föreläsning på introduktionsdagen för casetävlingen Uppdrag 24 på Uppsala universitet.

Temat är bland annat kreativitet och hur man kan plocka en gammal idé från en kontext, applicera den i någon annan, och skapa något nytt. Jag kommer prata lite om hur jag snor idéer från min bakgrund i klubb & musikvärlden och applicerar i en psykologikontext…

Här kommer två lästips på temat kreativitet:

1. Per Kristensson, docent i psykologi vid Karlstad universitet, forskar på kreativitet och berättar lite om några grundprinciper för kreativitet (som den ovan) i en artikel i dagens Svenska Dagbladet. (Artikeln är en bitext till en lite längre intervju)

2. Boken Medici-effekten, som är full av roliga exempel på hur nya saker skapas i skärningspunkten mellan två etablerade fält. Bland annat min allra nördigaste högstadiehobby (som nu fått en revival) Magic the Gathering! För den som inte är bekant med Magic är det en blandning av samlarkort och sällskapsspel. Med fantasytema. Och japp, det är precis så geekigt som det låter!