Är vi egoisterFoto: Joshua Clay på Unsplash.com

Fler forskare eniga om att vi inte är egoister

Vågar du tro på det? Eller tror du fortfarande att människan i grunden är egoistisk? I artikeln Så kan vi utrota den epidemi av ensamhet som sveper över världen i DN skriver frilansskribenten och författaren Eva-Lotta Hultén om forskning utförd av Michael Tomasello, professor i evolutionär biologi:

”I en rad studier har han kunnat visa att förmågan till altruism och samarbete finns hos mycket små barn. Redan vid fjorton månaders ålder försöker barn avläsa andra människors, även främlingars, intentioner och sedan hjälpa dem, utan att det finns någon vinning för dem själva i sikte. Barnens hjälpbeteende är lika starkt antingen någon uppmuntrar dem eller ej. I en studie erbjöd Tomasello barn en aktivitet de tyckte väldigt mycket om, för att se om de då skulle välja den framför att hjälpa. Den överväldigande majoriteten av barn valde att lämna sin aktivitet för att undsätta någon annan – de var beredda att betala ett pris för att göra livet bättre för andra. Att se filmer med Michael Tomasellos små studieobjekt är mycket rörande (hittas på Youtube).”

Vi kan inte annat än hålla med! I vår bok Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team har vi förstås med Tomasello då vi argumenterar för att egoism kan botas. Däremot var samhällsdebattören George Monbiot ny. Så hans bok Out of the wreckage har hamnat på läslistan efter att ha läst Hulténs artikel. Tipset om artikeln kom från en kund som läst Ensam eller stark. Väldigt kul att få tips på fler som vill samma sak som vi: ett hållbart välbefinnande och en planet där vi inte behöver vara egoister.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.