Jag prenumererar inte på någon dagstidning, men får ändå min beskärda del av dagliga nyheter. Jag får reda på att barn i Kosovo lider, jag får veta att Nordkorea rustar upp, jag får lärdom om politiker som fuskar. Det är ett välkänt fenomen att nyheter påverkar vårt sätt att tänka och bete oss. Exempelvis tenderar människor att köra mer bil efter att medier rapporterat om riskerna med flygning, något som kan få konsekvensen att fler människor dör i trafiken. En person som är starkt kritisk till att konsumera nyheter är Rolf Dobelli, som menar att vi blir både dummare och deppigare av att dagligen få veta om katastrofer, kriser och olyckor. Han har självklart mött kritik.
Samtidigt ligger det någonting i Dobellis tankar om hur nyheterna påverkar oss. Man kan hantera det på olika sätt. Vissa skärmar av totalt och tar inte del av några nyheter. En bekant till mig, Aaron, har sitt eget sätt att hantera detta. Han vill ta del av nyheter, men få ett annorlunda perspektiv på dem. Lösningen blir att komplettera dagens nyhetsrubriker med ett positivt ord som “tacksamhet” eller “medkänsla”. På så sätt justerar han sökningen och en annan nyhet med mer positivt innehåll påminner honom om att världen faktiskt inte är så mörk som man först kan uppfatta den.
När detta skrivs, den 6 maj, testar jag själv att ta första bästa nyhetsrubrik och lägga till ordet “tacksamhet”.
Den första nyheten i mitt flöde hade rubriken “krav på domarbyte när rättegång inleds”. Med tillägget tacksamhet får jag i stället se hur “SVTs utsände Samir Abu Eid från Tripoli: Alla har ett stort leende på läpparna”. Det förändrar åtminstone mitt sätt att se på vad som händer i världen…
Vill du lära dig hur du kan experimentera dig fram i vardagen? Kontakta Psykologifabriken.