WeMind-bloggaren listar hetaste internetpsykologin

Vill du hålla dig ajour med vad som händer inom psykiatrin i Sverige, få nyheter om KBT och spännande svensk och utländsk psykologiforskning – då är WeMind-bloggen ett bra ställe att kolla in! WeMind är en klinik specialiserad på depression, ångest och sömnproblem – och företaget driver bland annat internetbehandlingen Sömnprogrammet.

På en utbildning i parterapi springer jag på WeMind-bloggaren Hillevi Brinkborg. Vi passade på att ta en fika och eftersom jag kände mig lite starstruck, tog jag ett foto och ställde lite frågor:

Hur kommer det sig att ni har en blogg?
– Vi har en blogg för att vi tror på att dela med oss av vår kunskap och för att det sätter lite positiv press på oss att hålla oss ajour! Vi har mycket information och det vore slöseri om inte fler fick del av den.

Ditt favoritinlägg?
– Mina favoritinlägg är i princip alltid de jag senast publicerat, med undantag vissa dagar förstås. På bloggen försöker jag att så objektivt som möjligt återge nyheter och forskningsresultat som jag tycker är relevanta. Att ha ett favoritinlägg skulle därför bli samma sak som att ha en favoritnyhet genom tiderna! Men den mest spännande nyheten på sistone tycker jag var Socialstyrelsens nya riktlinjer som prioriterade psykologisk behandling framför medicinsk vid ångest och depression, och då i första hand KBT. Jag tror att det kommer att få stor inverkan på psykiatrin och primärvården, på gott och ont.

Framtiden och Internet?
– Stor fråga! Vi på WeMind tror på Internet. Det är redan idag överlägset för de som vill veta mer om sina psykiska besvär. Nästa steg är att Internet även blir det bästa sättet att hitta vårdgivare och boka besökstid. Först om många år kommer Internet börja bli ett vanligt alternativ till mer traditionell terapi öga mot öga.

Vad är det häftigaste som händer på området internet och psykologi just nu?
– Jag tänker spontant på tre saker:
1. Apotekets jättekampanj för sömnbehandling på nätet – vi har dock hört att det kostat 6-12.000 kr i TV-reklam att få in varje patient som sen betalar några hundra kronor…
2. Stockholms Läns satsning på Internetpsykiatri – ambitiös och lovande satsning.
3. Socialstyrelsens nya riktlinjer för ångest- och depressionsbehandling som bla rekommenderar internetbehandling – den rekommendationen kan säkert betyda en del för utvecklingen.

Vad kommer du att skriva om när du gästbloggar på Psykologifabriken?
– Oj, det återstår att se.

Av: Oskar Henrikson