Digitala verktyg för den perfekta sömnen

Jag älskar verkligen appar och andra typer av verktyg som hjälper mig samla in data om mig själv och min hälsa. I min telefon hittar jag bland annat data på mitt blodtryck, vilopuls, vikt, antal steg jag gått samt mina löptider. Det är verkligen roligt att samla in data men problemet är att det roliga försvinner så snart man upptäcker att man inte har någon nytta av datan. För att en så kallad quantified self tjänst ska funka för mig krävs det dels att datainsamlingen är superenkel samt att någon gör den insamlade datan mer betydelsefull. Det förstnämnda är sällan ett problem. Monitorer som Nike fuelband och Withings vågen gör att det knappt krävs någon ansträngning alls för att samla in data. Att göra denna betydelsefull har visat sig desto svårare.

Det krävs lite life hacking för att komma över detta problem. Något jag testat är att kombinera Nike fuelband med vår app Sömnformeln. Med Nike Fuelband sätter man upp mål för hur mycket man vill röra sig på en dag. Armbandet är en typ av stegräknare som fångar in all typ av aktivitet. Twisten med denna produkt är att Nike skapat sin egna enhet “fuel” som alltså är ett mått på hur mycket du rört dig. Som exempel så gav en aktiv dag med gym, cykling och klättring ca 6000 fuels och en dag fylld av skateboardåkande ca 5400 fuels. Min kollega Oskar har skrivit en fantastisk recension av Fuelband här. Det jag börjat undersöka med hjälp av Sömnformeln är att se hur pass mycket bättre jag sover efter en aktiv dag än efter en mer stillsam dag. De flesta är nog överens att träning bäddar för en god natts sömn men för mig som är galen i siffror är det kul att se exakt vilken påverkan fysisk aktivitet har på min sömn.

Jag är medveten om att denna typ av jämförelser är långt ifrån vetenskaplig men det är kul att testa olika saker för att på så vis lära känna sig själv bättre. Dessutom är det ju superbra med alla argument som hjälper en att gå till gymmet eller dra ut och klättra istället för att titta på ännu ett avsnitt av tv-serien 30 Rock. Med Sömnformeln har jag också kommit fram till att 00:00 är den optimala tiden för mig att gå och lägga mig samt att läsa böcker innan läggdags är betydligt bättre för min sömn än att kolla på tv-serier.

Under sommaren fokuserar vi extra mycket på sömn. Vårt systerföretag Hoa’s Tool Shop har nyligen släppt en sömn-app som du hittar i App Store under namnet Sömnformeln. Ladda ner den och lägg in de tips du vill testa.