Den vanligaste orsaken till att vi väljer att skjuta upp något är att vi inte orkar ta itu med det vi har planerat. Undersökningar av studenter visar att så många som 28 procent prokrastinerar på grund av bristande energi. Trötthet och orkeslöshet kan därmed vara av lika stor betydelse för vår förmåga att fullfölja våra åtaganden som de faktorer som påverkar vår motivation. Detta är dock något vi ofta glömmer bort när vi jobbar, vilket lätt leder till att vi tar i för mycket och snabbt kör slut på våra begränsade resurser.

dansa-pa-deadline-uppskjutandets-psykologi

Den trötthet som gör oss oförmögna att fullfölja vårt arbete kännetecknas inte bara av fysisk trötthet. Minst lika vanligt är det att drabbas av psykisk trötthet, det vill säga upplevelsen av att vara alltför mentalt ansträngd för att kunna ta itu med en uppgift. Precis på samma sätt som vi kan trötta ut en muskel kan vi även köra slut på hjärnans reserver, vilket leder till att vi får allt svårare att koncentrera oss på det vi ska genomföra. Psykisk trötthet påverkar vår förmåga att behålla fokus på en uppgift, samtidigt som den spär på den ovilja vi kan ha mot att jobba med något. Det betyder att de uppgifter vi redan uppfattar som ointressanta blir ännu svårare att ta sig an, vilket gör att det krävs ännu mer viljestyrka. Vi kan ofta känna oss omotiverade att hoppa på nya projekt vid slutet av vår arbetsdag och det kan vara väldigt svårt att behålla koncentrationen när vi redan har tillbringat många timmar framför en uppgift.

För att kunna vara fokuserade under en hel arbetsdag och nå de mål vi har satt upp behöver vi hushålla med våra resurser. Det innebär att vi måste strukturera vårt arbete på ett bra sätt och fylla på vårt energiförråd med välbehövligt bränsle. Det kan exempelvis handla om att inte jobba alltför långa arbetspass åt gången och att lämna arbetet på kontoret när vi går för dagen. Samma princip gäller även för vår förmåga att stå emot omgivningens mer omgående belöningar. All form av beslutsfattande kostar nämligen energi.

Ovanstående text är ett utdrag från boken Dansa på deadline – Uppskjutandets psykologi, utgiven på förlaget Natur & Kultur. Författare är Alexander Rozental och Lina Wennersten. Boken finns tillgänglig i handeln från och med den 17 mars och går att beställa på BokusFör mer information besök gärna bokens hemsida.

Foto: http://www.flickr.com/photos/52428195@N02/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.