Tre knep för att skapa vanor

Då och då kommer jag på mig själv att ge personer i min omgivning tips på små enkla vanor som de borde skaffa sig. “Promenera till jobbet”, “inled dagen med att skapa en lista på tre saker du vill få gjort” eller “spara alla dina artiklar i Kippt“. För mig är dessa vanor det mest självklara vilket borde innebära att andra utan problem skulle kunna skaffa sig samma vanor. Fel. Vanor är fantastiska men att skaffa sig dem kostar en hel del energi. Att jämföra grad av ansträngning med en person som har fått in vanan med en person som inte fått in vanan är helt meningslöst.

Som tur är finns det många bra böcker på temat vanor, min favorit är Grouped: How small groups of friends are the key to influence on the social web. Boken handlar främst om beteenden och vanor på Internet men med lite fantasi kan följande tips även användas offline.

1) Ändra omgivningen: Att “nudge:a” är en klassisk term bland beteendeekonomer. En “nudge” är en liten knuff i rätt riktning. Istället för att tvinga människor att äta nyttig mat kan dessa alternativ istället placeras högst upp på menyn. Studier har nämligen visat att de alternativ som ligger högt upp på en meny blir valda i en större utsträckning. Nudge-perspektivet är betydligt mindre inkräktande än förbud men givetvis finns det ett par skrämmande exempel på hur metoden används. Här kan du läsa om hur Facebook använder metoden för att få oss att godkänna användandet av externa appar.

2) Vinsten av beteenden ska vara högre än dess kostnad: Människor avskyr förluster. För att en vinst ska överväga en förlust måste vinsten vara dubbelt så stor som kostnaden. Tendensen kallas för förlustaversion och kan bland annat förklara varför det är så svårt att skapa en ny vana. Med förlustaversion i åtanke är det inte så svårt att förstå varför så många av oss sitter och arbetar i värdelösa och förlegade program. Själv brukar jag alltid klaga på på Apples mailklient men trots detta fortsätter jag att använda programmet. I det långa loppet finns det säkerligen enorma vinster med att börja mejla med andra program. Kortsiktigt ser jag bara förluster med att byta program. Minimera förlusten och maximera vinsterna genom att bryta ner vanan små uppgifter. Som start kan jag ju avsätta 20 minuter en fredag åt att installera det nya programmet. Kanske kan installeringen ske samtidigt som jag lyssnar på en trevlig podcast? Fler målsättningstips hittar du här.

3) Visa andra som fått in vanan: Att härmas är en av de bästa sätten att lära sig nya beteenden. Detta är ett centralt fynd från psykologen Albert Bandura. Vill du sprida en vana så gäller det alltså att se till så att människor ser andra utföra samma vana. Värt att notera här är att de observerbara konsekvenserna av denna vana bör vara positiva. Jag kommer aldrig att börja ta trapporna till kontoret så länge de kollegor som gör detta stapplar in på kontoret svettiga och andfådda. Vi lär oss alltså genom att observera andra men ska jag våga testa saker andra gör så bör det finnas en hint om positiva konsekvenser. Noterade att jag skrivit om hur denna princip användes av Bogotas tidigare borgmästare.

Bild: flickr.com/svenwerk