Vill du vara med i världens första studie av en smartphone-behandling?

I februari startar jag världens första stora forskningsstudie i psykologi på en smartphone-behandling. Studien genomförs vid Linköpings universitet och ska undersöka om en helt ny depressionsbehandling via smartphone kan minska människors nedstämdhet och öka deras livskvalitet.

Om du känner dig nedstämd eller deprimerad, och har en smartphone kan du anmäla dig till studien genom att klicka här. I studien kommer två olika sätt att jobba med smartphone och depression att prövas, där den ena är baserad på att aktivera sig och den andra på att utöva mindfulness. Behandlingen är kostnadsfri och inga resor eller besök krävs. Den inleds i mitten av februari och pågår under åtta veckor.

Efter att jag var med i P4 Extra med Lotta Bromé har flera personer redan hört av sig och vill vara med. Det är människor som på olika sätt har sökt psykologisk hjälp för sin nedstämdhet, men inte fått det för att resurser saknats. Jag hoppas att vi med denna studie kan utveckla en ny och kostnadseffektiv behandling som är mer tillgänglig för fler människor, och dessutom utnyttjar det dagens människor använder mest, nämligen sina smarta telefoner. Den ökade försäljningen av just smartphones gör att potentialen är stor för att kunna nå ut med kostnadseffektiva behandlingar som denna.

2 svar till “Vill du vara med i världens första studie av en smartphone-behandling?”

 1. Anders Ekdal skriver:

  “Vill du vara med och testa världens första behandling via smartphone?” – Detta tycker jag tummar lite för mycket på sanningen då det redan finns ett flertal exempel på behandlingar, både på App Store (exempelvis eCBT Mood och iCounselor) och Market (exempelvis Stop Panic & Anxiety Self-Help). Sen att det inte finns några stora forskningsstudier är ju en annan femma! 

 2. Hoa Ly skriver:

  Hej Anders,

  Ja, det är riktigt. Rubriken är vilseledande här, tack för att du uppmärksammade det. 

  Den stora nyheten här annars är att det är den första randomiserade kontrollerade studien på en smartphone-behandling (jag kommer att testa den mot en aktiv kontrollgrupp). Även om det finns en hel del behandlingar via appar på AppStore, så tycker jag att det är viktigt att undersöka om en behandling fungerar eller inte. På Clinical Trials (http://clinicaltrials.gov/), där alla studier i världen på klinisk behandling registreras är detta den enda smartphone-behandlingen som är adresserar psykisk hälsa.

  Som sagt, tack för att du uppmärksammade detta, nu är det ändrat.

  /Hoa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.