Vacker natur kan lindra koncentrationssvårigheter på meningslösa jobb

Cognitive Daily  kan man läsa hur naturbilder eventuellt kan öka koncentrationen i utförandet av ett outhärdligt repetetivt arbete. Jag är förstås, som alla andra humanoider, av åsikten att människor aldrig bör utsättas för sådana jobb. Men ändå gör jag ju såklart inget för att ändra världsordningen eftersom jag förmodligen kommer att slippa. (=universitetsutbildning).

För att kunna testa detta (om naturbilder hjälper koncentrationen) måste man skapa upplevelsen av att utföra en totalt meningslös uppgift. Så, testpersonen får se siffor på en skärm. Personen ombeds därefter att slå lätt med fingret på bordet framför på varje siffra som inte är 4. Enligt Cognitive Daily blir testpersonerna “galna” av uttråkning redan efter fem minuter. 

Det är då naturbilden kommer in. Gå in på sidan och kolla ditt eget tålamod. Sen kan du surfa hit igen och titta på det vackra trädet. Det kan vara så attl koncentrationshöjningen inte beror på att det är organiska saker du tittar på, utan att bilderna är mer “effortless” att glo på än de bilder som kontrollgruppen fick se (skyskrapor och industriområden).

Förresten: studenter med vacker fönsterutsikt presterar bättre.

Note to self: Stockholms Universitet är inte optimalt

Forskningen: R BERTO (2005). Exposure to restorative environments helps restore attentional capacity Journal of Environmental Psychology, 25 (3), 249-259 DOI:10.1016/j.jenvp.2005.07.001