Sparmisstagen som även en aktieintresserad psykolog begår

För ett år sedan gick jag en gratis kurs i aktiesparande. Kursen var lagom enkel för att jag skulle bli taggad på att konsumera mindre och spara mer. Faktum är att sedan jag gick kursen så har jag mer och mer identifierat mig med bilden av mig själv som en sådan person som “kan det här med aktier”.

Givetvis är det inte så. Under mina bästa dagar så har jag halvbra koll på vad jag pysslar med på börsen, men kul är det iallafall. Något som är mindre roligt är att jag ständigt fastnar i psykologiska tankefel, exakt de tankefel som jag spenderat fem år av mitt liv på att studera. Ändå faller jag för dem gång på gång. Jag tänkte därför göra mig själv, och andra börsintresserade, en tjänst och rada upp tre tankefel och hur man undviker dem.

1. Dunning Kruger-effect
Har du någonsin testat något och ganska snabbt känt “shit, jag är en riktig naturbegåvning”? Du vet, tanken på att du är sååå mycket bättre än alla andra på något, kanske till och med på proffsnivå. Om du känner igen känslan så har du drabbats av Dunning Kruger-effekten. Effekten innebär just att noviser får för sig att de är mycket bättre än vad de egentligen är.

I börssammanhang hamnar jag i sådana tankar hela tiden. Jag får för mig att mina insikter om Apple och deras strategi är så mycket skarpare än vad de egentligen är, vilket ibland får mig att fatta kostsamma beslut. Dunning-Kruger innebär att vi nybörjare har en övertro på vår egenförmåga. Detta orsakas främst av att vi sällan får jämföra oss med den verkliga eliten.

Om du som aktiesparare får för dig att du “fattar hur börsen funkar” så uppmanar jag dig att direkt ta en reality check. Lyssna exempelvis på Börspodden för att höra hur verkliga börsproffs tänker.

2. Confirmation bias
Med tanke på hur mycket jag har läst om just confirmation bias så är det otroligt att jag ändå fastnar i den gång på gång. Kortfattat så innebär den att vi bara ser sådant som stärker (bekräftar) vår världsbild. Oftast handlar det om en rätt så automatisk process som vi tyvärr inte har någon kontroll över.

I börssammanhang kan confirmation bias uttrycka sig på flera olika sätt. För min del handlar det oftast om att jag fått ögonen på en aktie som verkar intressant vilket innebär att jag börjar bevaka den under en tid. Idén med bevakning är förstås att jag ska göra en utvärdering av aktien. I realiteten innebär det dock att jag under några veckor bara sållar fram exempel som stödjer den magkänsla jag hade initialt. Efter några veckor tror jag sedan att jag gjort en fullvärdig utvärdering av aktien och känner mig trygg med att lägga en order.

Det bästa sättet för att motverka confirmation bias är helt klart att tala med utomstående och helst med personer som oftast tycker helt annorlunda än du själv. Som tur är så lever jag med just en sådan person, vars åsikter fått mig att se många luckor i mina analyser och således sparat mig en del pengar.

3. Förankring
Precis som confirmation bias så är förankring en klassisk tankefälla. Du har säkert drabbats av den när du stått inför erbjudanden så som “kostade tidigare 3000 kronor, nu endast 2000!”. Tankefällan innebär alltså att vi låter en viss siffra påverka hur vi uppfattar en annan siffra, även om dessa kan vara högst orelaterade. I exemplet ovan så framstår ju 2000 kr som billigt eftersom vi förankrade med att priser har varit 3000 kr.

När det kommer till börsen så hör man ständigt om personer som fastnar i förankringsfällan:

“Åh, jag köpte HM för 250 kronor”, “Jag vill vänta tills den kommer tillbaka på 300”, “Den har stigit 30 % jämfört med index som bara stigit 25 %”.

Jag säger inte att det enbart är korkat att titta på referenstal, i vissa analyser kan det säkerligen ge en del. Däremot så tror jag att det är högst skadligt att bli förblindad av riktkurser, årshögsta och p/e-tal och helt okritiskt låta sådana siffror avgöra hur vi tolkar annat beslutsunderlag.

Att undvika förankringseffekten är svårt. Steg ett är dock att bli medveten om denna effekt, och att förstå att vi alla drabbas av den. Var ärlig mot dig själv och påminn dig om dina tolkningar sannolikt har påverkats av siffror runt omkring dig, även helt orelaterade sådana.

Hoppas att dessa tre korta tips kan hjälpa dig att undvika några av de tappar jag gjort under mitt år på börsen. Om du vill följa mina börsmisstag IRL så kan du se min aktieportfölj på Shareville.

Bild: flickr.com/imosaad