Skaka fram emotioner i dina sms!

På kognitionsvetarkonferensen KVIT 2009 blandas neuropsykologisk forskning med konstprojekt, kulturanalys, artificiell intelligens och nya mobiltelefoner. En fråga som avhandlades var hur kan man använda kroppsrörelser för att lägga till en emotionell dimension i sms.

Symposiet drivs helt av studenter på kognitionsvetarprogrammet i Linköping. I spetsen av ledningsgruppen finns Stina Andrén.

Vill du berätta lite om tanken med KVIT?
– KVIT har anordnats i 16 år och är en av årets höjdpunkter för alla kogvetare i Linköping, och det är också en av de största grejerna vi gör. Tanken är att visa på kognitionsvetenskapens otroliga bredd och på vad det finns för ny och spännande forskning inom de olika områdena. Tanken är också att att samla Sveriges alla kogvetare, men också kogvetare från Holland (som vi har ett årligt utbyte med) och Tyskland.

– Vi skulle förstås gärna se att kogvetare från ännu fler länder kom. Sen är det också väldigt viktigt för oss att nå ut till besläktade områden till kogvet, som t ex psykologer, datavetare, systemvetare, designstuderande, eftersom alla dessa områden berörs av en eller flera talare, och dessa studenter också liksom kogvetstudenterna kan få ut mkt av symposiet och uppskatta det. Det här handlar också om att olika studenter kan träffas och prata och inse att man har många beröringspunkter.

Ni bjöd in kända forskare, bland annat Mindhacks-bloggaren Vaughan Bell, som föreläste om sin neuropsykologiska forskning.
– Ja, det är hur häftigt som helst. Att sen läsa hans beröm till oss som han skrev precis efteråt på sin blogg känns fantastiskt!

Bland de andra föreläsarna fanns Jens Allwood, som diskuterade hur interkulturell kommunikation fungerar, och Kristina Höök, som arbetar med tredje vågens human-computer interaction. Här har man gått från fokus på användarvänlighet, via nätverkande, till upplevelse. En spännande fråga är; hur förmedlar man känslor i ett sms? Kan man låta kroppen vara med så att man skakar, hoppar och dansar fram känslor i sitt meddelande?

Vad kommer att hända nästa år?
– Nästa år blir det KVIT igen, och förhoppningsvis blir det ännu bättre och större än i år. Vi lyckades locka rekordmånga kogvetare i år, men hoppas även på fler folk från andra utbildningar åren framöver. Jag kan avslöja att flera spännande talare som tackat nej detta år p g a tidsbrist har sagt att de gärna kommer nästa år!

Intervjuer med Mattias Osvath och Vaughan Bell kommer inom kort.

Av: David Holmström
Se mer av Davids utmärkta bilder på davidholmstrom.com.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.