Sången i omklädningsrummet får hjärtan att smälta: Njutning och flow

1981: En nästan 30 år gammal inspelning av Stevie Nicks väcker känslor än idag.

Fleetwood Mac-sångerskan Stevie Nicks blev fångad på film när hon sjunger samtidigt som hon blir sminkad inför en konsert. Det är något med det här klippet som gör att det fortfarande väcker väldigt mycket känslor. I kommentarerna på Youtube kan man läsa saker som “Stevie Nicks fångar min själ”, “jag har sett det här klippet 100 gånger nu” och “jag har älskat Stevie i 25 år, men aldrig sett något liknande”. Det jag fastnar för är att hon verkar vara helt inne i sin sång och njuta fullständigt trots att publiken bara utgörs av några kollegor.

annakaver

Psykologen Oskar Henrikson kommenterar klippet

Upplevelser är subjektiva. Det är fullt möjligt att bli lugn av ett fullspäckat schema och stressad av en spa-helg. Den största njutningen behöver därför inte komma där man tror, om man nu föreställt sig att det ska vara vid ögonblicket man säger ja framme vid altaret, när ens barn föds eller när man sjunger inför tusentals människor. Nej, det kan lika gärna vara när man säger ja till en TV-kväll, när man ser sitt barn kladda med maten eller när man sjunger för sig själv. Det viktiga för att uppnå total njutning, eller flow, är att vara fullständigt koncentrerad på det du gör. 

Av: John Airaksinen

2 svar till “Sången i omklädningsrummet får hjärtan att smälta: Njutning och flow”

 1. .perpotator skriver:

  aningen off topic för kommentar här, men. har ni sett TED talk om We feel fine, som finns här; http://www.ted.com/talks/lang/eng/jonathan_harris_collects_stories.html
  och deras hemsida som finns här; http://www.wefeelfine.org/

  det är vackert på så många sätt.

 2. John skriver:

  .perpotator: Jaaa det är så fint! Och vi hade faktiskt den som en av våra inspirationskällor till 100 känslor!
  Och nu särskilt när vi börjat lägga in Twitter-widgets på Svd! Kolla det här: http://bit.ly/7KaGjx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.