Så hanterar du din ältande kompis med Motiverande Samtal

Din älskade vän, brorsa, farsa, kollega eller partner kan bara inte sluta älta. Du vill lyssna och hjälpa men är rädd att du snart kommer att tappa tålamodet. Faktum är att du redan trycker upptaget när ältarens namn dyker upp på mobilskärmen. Ältaren verkar inte komma vidare, fast han eller hon vill. Egentligen vill du inte ignorera din vän, men vad kan du göra?

1. Lyssna aktivt och validera. Rannsaka dig själv: Har du verkligen lyssnat klart på din kompis/partner någon gång? Om nej, ställ en äggklocka på fem minuter (om du pratar i telefon alltså) och försök att verkligen lyssna på vad hon säger, utan att göra inpass om din egen erfarenhet av ditt och datt. Bekräfta genom att upprepa känsloinnehållet i berättelsen. Om du säger ”Du blev såklart upprörd när du fick underkänt på tentan” så validerar du din vän.

2. Avbryt och sammanfatta. I stunden mår din vän jättebra av att få ösa ur sig problemen. Gnäll och ält kan ge en känsla av samhörighet och minskad oro i stunden. Men – Liria Ortiz, leg. psykolog och författaren till När förändring är svårt menar att gnäll påverkar hjärnan negativt. Halterna av må-bra-substanserna endorfin och serontoin minskar, något som kan göra oss initiativlösa och passiva. Gnäll kan också fungera belönande – det kan kännas som att du löser ett problem genom att upprepa det.

Om ältaren bara maler på, säg “FÖRLÅT, får jag avbryta, jag måste bara fråga om det var så här och så här du menade?” Försök sammanfatta ältarens problem så att hon eller han får bekräftelse på att du faktiskt lyssnat och förstått.

3. Ge reflektioner och be om lov innan du ger råd. Istället för att ge en massa råd som ältaren inte bett om (”Det är bara att börja med stavgång så löser sig allt”) fråga:

”Vill du höra vad jag tänker när jag hör dig berätta?” (”Jag tänker att det skulle vara bra om du försökte träffa kompisar någon gång i veckan”) och sedan ”Vad har du redan fått för råd av andra?” och ”Får jag ge dig ett råd som jag kom på nu?” om du absolut måste.

4. Ställ öppna frågor om förändring. ”Om det inte fanns några hinder. Hur skulle du leva då?” ”Om du skulle prova på en förändring, rent hypotetiskt, hur skulle den se ut?”

5. Uppmuntra ältaren till att ta ett första litet steg. Även om ältaren inte är är motiverad till någon stor förändring så kanske han eller hon är motiverad till att ta ett litet steg i rätt riktning. Som psykolgen och experten i MI, Liria Ortiz sa under en föreläsning på Stockholms Universitet: “Man är alltid motiverad till något! Om någon inte vill börja motionera 30 minuter per dag kanske hon kan börja promenera 1 minut per dag?”

6. Varning för fällor! Det är mindre bra om du…

* Manglar ut råd som din kompis inte bett om eller inte är redo för
* Vänder samtalets fokus till dig genom att berätta om när du själv var nere i en svacka/blev dumpad/fick sparken
* Bekräftar ältarens världsbild om att alla människor har onda avsikter genom att hålla med.
* Börjar argumentera och bråka ”men förut sa du ju att du inte hade gjort så?”

Guiden är inspirerad av Motiverande Samtal. MI, Motivational Interviewing, som tekniken heter på orginalspråket, är en samtalsteknik som syftar till att stärka klientens tilltro och vilja till förändring.

Mycket kortfattat kan man säga att MI går ut på att samtalsledaren ska lära sig att vara mer som en aktiv samtalspartner, en guide och mindre som ännu en jobbig morsa som upprepar det du redan vet. Tanken är att patienten ska känna ökad self-efficacy det vill säga tilltro till sin egen kompetens att klara av livets utmaningar.

Text: John Linda Backman
Illustration: Graham Samuels
Den här texten publicerades ursprungligen i Modern Psykologi
Källa: Ortiz, Livia. När förändring är svårt – att hantera motstånd med motiverande samtal (2009) Natur & Kultur.