Psykologiska reflektioner kring #crop100

För ett par veckor sedan startades projektet Crop 100. Projektet är mer av en utmaning där grundarna Fredrik Wass och Michael Kazarnowicz vill uppmuntra människor att göra sig av med allt det där vi egentligen inte behöver. Målet är att göra sig av med 100 saker inom ett år. Det är svårt att låta bli att tänka på följande citat från boken/filmen Fight Club:

“The things you own end up owning you. It’s only after you lose everything that you’re free to do anything.”

Jag fastnade direkt för initiativet då det påminner mycket om det som förespråkas av psykologer så som Barry Schwartz och Sheena Iyengar. Dessa två psykologer har val som sitt specialintresse och undersöker främst hur stora utbud påverkar människor. Deras fynd pekar på att stora utbud kan bidra till ett ökat missnöje med de val man gör. Barry Schwartz har funnit att personer som alltid strävar efter att hitta det bästa alternativen också har en högre risk för att drabbas av stress och depression. Även om deras fynd ifrågasatts så finns det mycket att vinna på att bry sig mindre om vilka prylar man äger.

I sin senaste bok Happy Money så menar beteendeekonomen Mike Norton att vi blir lyckligare av att lägga pengar på upplevelser istället för på prylar. Han menar också att pengar spenderade på andra även är ett riktigt effektivt sätt att generera lycka. Ett tips är alltså att gå med i Crop 100, sälja av 100 saker och sedan bjuda några vänner på middag för de intjänade pengarna.

En annan vinst med att göra sig av med onödiga prylar är att du frigör massa energi. Att fatta beslut kräver energi, något som även gäller för små beslut så som huruvida du ska ha på dig svarta eller blå byxor. Forskningsfyndet kring vår begränsade viljestyrka är något Barack Obama själv använder i sin vardag. När han blev intervjuad i Vanity Fair sa han följande:

“You’ll see I wear only gray or blue suits. I’m trying to pare down decisions. I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make.”

Om du vill tillämpa Barry Scwartz, Sheena Iyengars och Mike Nortons forskning samt leva lite mer som en president så bör du alltså anta utmaningen och gå med i Crop 100.

Följ Crop 100-bloggen

Crop 100 på Instagram