Psykologisk träning

Psykologisk träning för en lyckligare organisation på IKEA

Tänk dig att du ska springa ett maraton. Vad vill du helst lägga din träningstid på – lustfylld träning innan loppet eller månader av rehab efter en skada som följd av överansträngning? De flesta skulle föredra det förstnämnda. På samma sätt resonerade IKEA då de anlitade oss för en insats med psykologisk träning på en av deras avdelningar i Älmhult.

Ett organisatoriskt maraton

På IKEAs kontor i Älmhult turas avdelningarna om att ansvara för en otrolig kraftsamlig. Under ett år ansvarar en avdelning för att samordna allt ifrån leverantörer till marknadsföring och IKEA-varuhus världen över. Målet är att leverera extra många platta paket till de många människorna. Detta är en organisatorisk motsvarighet till ett maraton. År 2019 är det återigen tur för avdelningen Sovrum att axla det ansvaret. För att göra kraftsamlingen så skonsam som möjligt för organisationen anlitade de oss på Psykologifabriken för en insats med psykologisk träning. Målet var att vi skulle hjälpa dem att komma i form inför loppet.

Psykologisk träning för ökad hälsa

Temat var Health and Wellbeing – eftersom 25% av vår livstillfredställelse utgörs av hur vi trivs på jobbet. Så hur lägger man upp ett träningsprogram så att det blir både effektivt och lustfyllt? Vi började mjukt med en inspirationsföreläsning på en av deras planeringsdagar. Det blev en uppvärmning då alla fick orientera sig i de åtta principerna för effektiva team. Sedan blev det dags att genomföra vår kartläggning av principerna och intensivträna avdelningens ledningsgrupp utifrån resultatet. Bland annat fick de öva på att definiera effektiva möten i knivskarpa beteendetermer. Därefter var det dags för dem att öva på det främsta verktyget för beteendebaserad utveckling – positiv feedback. Efter tre workshops med ledningsgruppen och egen träning under drygt två månader var det dags för en uppföljningsmätning för att se om vi var på rätt spår. Resultatet var märkbara förbättringar på sju av de åtta principerna. Så vi var redo att gå till nästa nivå.

Från ledningsgrupp ut i hela avdelningen

När ledningsgruppen väl blivit varm i kläderna och själva blivit bekväma med principerna för att utvecklas som team, då var de redo att själva börja coacha sina medarbetare. Ett av de träningstipsen som satt sig allra mest i kulturen på avdelningen är att skvallra positivt om varandra. Det hjälper dem att uppmärksamma alla positiva beteenden som kollegorna gör, så att de lättare kan ge varandra positiv feedback.

Den psykologiska träningen på avdelningen blev så uppskattad att de valde att finansiera översättningen av Ensam eller stark till engelska. Den boken är nu deras verktyg för deras kommande underhållsträning. Den kommer under 2019 att ledas av en medlem i ledningsgruppen, som kommer att certifieras av oss som Psykologisk tränare. Han kommer med material och handledning från Psykologifabriken att hålla i utbildningsmoment och coachingsessioner med teamen inom avdelningen.

Redo för ett intensivt 2019

Psykologisk hälsa och välmående är inget som kommer av sig självt, det är något man tränar fram tillsammans. Med all denna psykologiska träning är IKEA Sovrum väl rustade att ta sig an sin utmaning. De går nu in i 2019 starkare och bättre förberedd inför sitt organisatoriska maraton för att skapa en bättre vardag för de många människorna.

Nyfiken på flera uppdrag där kunden uppnått en mätbar förändring tack vare psykologisk träning? Vi samlar alla våra kundcase här. Där hittar du ett arbete för Naturvetarnas studentråd, SISAB och Vetenskapsrådet.

 

Gustav Nilsson

är leg psykolog och metodansvarig på Psykologifabriken