Problemet med sannolikheter och personliga erfarenheter

Vad säger våra erfarenheter egentligen om hur saker faktiskt är? Att en händelse är lätt för dig att minnas säger väldigt lite om hur vanlig denna händelse faktiskt är. Psykologiskforskning lär oss se skillnaden på statistik och egna erfarenheter.

I decembernumret av tidningen Wired hittar du en lista över dödsorsker i USA och sannolikheten är att drabbas av dessa. Här är några av sakerna på listan:

1. Drunkna: 1 på 83 650
2. Kvävas av en matbit: 1 på 96 300
3. Skottlossning: 1 på 4 101 000
4. Hajattack: 1 på 251 800 000
5. Fall från lekställning 1 på 299 400 000

Denna lista fick mig att tänka på tillgänglighets heuristiken, ett fenomen framtaget av Daniel Kahnemann och Amos Tversky. Detta innebär att vi överskattar förekomsten av att saker bara för att de är bekanta för oss, mer tillgängligt helt enkelt. Att antalet sålda flygbiljetter minskade drastiskt efter elfte september 2001 kan delvis ses som en konsekvens av tillgänglighets heuristiken. Helt plötsligt hade ju alla en tydlig bild av hur en flygkapning ser ut, en händelse som troligtvis få hade en bild av innan terrorattacken.

Det är samma princip som får oss att oroa oss för ormattacker, hajar och att bli skjutna (kanske främst i USA). I själva verket borde vi ju vara oroliga för chips, begränsade öppet tider på gym och matlagningsgrädde. Skillnaderna mellan dessa två är att orsakerna i den första meningen är bra mycket mer tillgängliga för oss än de i den andra meningen. Det är som sagt denna tillgänglighet som får oss att överskatta hur sannolikt det är att vi ska drabbas av vissa olyckor.

I kapitel fem i boken Freakonomics undrar författarna vart du helst skulle vilja att ditt barn lekte: Hos en familj med swimmingpool eller hos en familj med ett vapen i huset? För de flesta är det nog lättare att komma att tänka på artiklar om vapenrelaterade dödsfall än på artiklar om swimmingpools som dödar barn. Av denna anledning så säger de flesta tillfrågade att de hellre skulle ha sitt barn hos en familj med pool än hos en med ett vapen. Undersöker man statistiken för hur många dödsfall dessa är ansvariga för under ett år ser vi att sanningen är en annan.

Ungefär 550 barn under 10 år drunknar varje år i en pool i USA (1 på 11 000)
Ungefär 175 barn blir skjutna i USA varje år (1 på mer än en miljon)

Nej jag menar inte att vapen “inte är så farligt” och nej jag vill inte förbjuda swimmingpools. Däremot vill jag uppmuntra er alla att fundera på vilka av era antaganden som är baserad på faktiska siffror och vilka som är baserade på egna erfarenheter och saker ni läst om.