http://www.flickr.com/photos/suvodeb/

Nya vanor? Det behöver inte vara så svårt

Min vän Nicklas och jag satt och åt lunch för en tid sedan. Vi pratade om träning. Armhävningar, squats och situps diskuterades och vi var båda ganska överens om vi ville få in en träningsrutin i vardagen. Nicklas berättade om ett träningsprogram han själv skapat. Det innehöll 20 knäböj, 20 burpees och 20 armhävningar. Jag berättade om mitt träningsprogram som innehöll ett knäböj, ett upphopp och en burpee, som skulle utföras varje gång jag gick igenom dörren till mitt sovrum.

Nu, några månader senare, vem tror du har tränat mest? Det har jag gjort. Jag har nämligen hållit i min vana medan Nicklas brutit den.

Vi är många som försöker att förändra våra beteenden på något vis. Vi försöker att öva in nya vanor och finslipa vår vardag till perfektion, eller åtminstone till mer balans. Ofta försöker vi lite för mycket och vill, liksom Nicklas, göra väldigt stora förändringar. Han hade svårt att få in det som rutin, ända tills han bestämde sig för att göra det direkt efter att han borstat tänderna varje morgon. Efter några dagar hade han dock en stressig morgon. Då hann han inte genomföra hela träningspasset. Därför struntade han i det helt och hållet.

Nu ska vi lära oss vilka tre komponenter som behövs för att ett beteende ska utföras. Vi ska också lära oss vilket vanligt misstag många människor, inklusive Nicklas, gör.

För att ett beteende ska utföras krävs, enligt BJ Fogg, tre komponenter. Vi går igenom var och en av dem:

Motivation

Människor behöver ha en tillräcklig motivation för att utföra ett beteende. När jag och Nicklas pratade, hade han hög motivation för att utföra sina träningspass. Men motivationen förändrades från dag till dag och var inte lika hög den stressiga morgonen.

Förmåga

Om man inte har förmågan att göra någonting, exempelvis träna, är det omöjligt att utföra det. Då behöver beteendet bli lättare. Nicklas hade förmågan att göra hela sitt träningspass, men inte förmågan att göra det under den stressiga morgonen.

Trigger

Något av det viktigaste för att ett beteende ska utföras, är någon form av påminnelse. Det kan vara hunger i magen som påminner om att äta. Det kan vara alarmet på morgonen som påminner oss om att gå upp ur sängen. Nicklas saknade en trigger först, ända tills han använda sin egen tandborstning som trigger för att genomföra träningspasset.

För att ett beteende ska utföras krävs att motivation, förmåga och trigger samspelar. De måste finnas för personen vid ett och samma tillfälle.

Det vanligaste misstaget man gör är att, liksom Nicklas, lova något i lugn och ro när motivationen är hög. Då glömmer man bort att motivationen ofta varierar från dag till dag. Många glömmer även att ha en tydlig trigger för när de ska göra något. Att använda en vana man redan har, exempelvis att borsta tänderna, är ofta en oslagbar trigger.

När jag nu kliver in i mitt sovrum gör jag, per automatik, mitt mini-träningspass. Eftersom jag går in och ut genom sovrumsdörren ganska många gånger under en dag, blir det ganska många mini-träningspass.

Som det gamla ordspråket lyder: många bäckar (eller snarare benböj) små…

Referens: Fogg, B. (2009). A Behavior Model for Persuasive Design. Persuasive, (April 26-29).

Vi kan hjälpa dig att förändra beteenden med hjälp av modern teknik. Vill du veta hur? Kontakta oss på Psykologifabriken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.