Minglandets psykologi

För ett par månader sedan fick jag en sjukt rolig förfrågan från VentureZone – att snacka för studenter på Linköpings Universitet som vill starta företag om hur man kan bli bättre på att mingla! Något som jag själv tycker är väldigt kul, ofta leder till roliga samarbeten och nya kunder för Psykologifabriken – och som det såklart finns en massa psykologi i!

(Ett färskt exempel: Fick i går mejl från en tjej som jag började snacka med på ett Natur och Kultur-mingel i somras bara för att hon hade så cool frisyr. Det ledde till att vi blev kompisar – och att hon nu hörde av sig eftersom hon på jakt efter efter en WordPress-hackare till en sajt hon skulle göra form till. Såklart var det något Psykologifabrikens Arvid var intresserad av!)

Hur som helst, igår var det dags för föreläsningen! Som alltid när jag gör en föreläsning för första gången var jag lite extra nervös, men det blev riktigt kul – mycket tack vare alla engagerade studenter som snabbt kastade sig in i övningarna!

Här kommer lite länkar till några av de psykologiska mekanismer och studier jag snackade om i föreläsningen – och några jag inte hann ta upp!

Självuppfyllande profetia – sannolikheten att bli omtyckt är större om man tror att man ska bli det.

Implicit egoism – gemensamma nämnare skapar gillande oavsett hur banala dom är!

Self disclosure – man ökar sannolikheten att den andra blir personlig genom att man vara det själv.

Halo-effekten – i brist på annan information tänker vi oss ofta att en trevlig person i högre grad också är smart!

Kameleonteffekten – varför vi känner oss mer bekväma om den andra personen är på samma nivå i kroppsspråket.

SVT:s Östnytt var på plats och gjorde ett litet inslag! Kanske lite synd att det bara är de praktiska knepen som berörs och inget av psykologin, men det är såklart svårt att få in allt på ett kort inslag…

Och här finns förresten en lista på fler praktiska knep man kan testa!