Mailbox — när köande blev en “grej”

För ett par veckor sedan lanserades appen Mailbox, appen som är tänkt att revolutionera allt som har med mejlande att göra. Ovan kan ni se en bild från appen och här hittar ni en kort film som visar hur den funkar. Jag blev onekligen peppad när jag hörde om Mailbox. Som så många appar så har Mailbox ett kösystem vilket innebär att alla vi som vill använda appen får vänta ett tag innan vi blir insläppta. Det fascinerande var att Mailbox gjorde en grej av väntandet! Helt plötsligt fylldes mitt instagram-flöde med skärmbilder från appen där användare får reda på att det är x antal personer före dem i kön. I skrivande stund är det “bara” en kvarts miljon personer före mig i kön.

Mailbox fick alltså “köande” att bli något som man gärna delade med sig av. Deras smarta grepp fick mig att tänka på två termer jag skrivit om här på Valbloggen.

Nextopia och förväntningssamhället: Mailbox smarta strategi är som hämtat från Micael Dahléns bok Nextopia. I boken kan vi läsa om vår besatthet av “nästa stora grej” och att det verkar som att värdet av saker (skivor, telefoner, apper) alltid är som högst INNAN vi har tillgång till dem. Väldigt få vet vad Mailbox har att erbjuda men ändå väljer vi att ställa oss i kö för att få tag på appen. Nextopia kastar inte så mycket ljus på varför Mailbox blivit så populär utan appen är snarare ett tecken på att vad Dahlén skrev om i sin bok verkar stämma.

Förlustaversion: Oj vad vi tjatar om detta begrepp! Det går dock inte att komma ifrån hur kraftig vår avsky för förluster är. I handeln stöter vi ständigt på erbjudanden som försöker anspela på just förlustaversion. “Limited edition”, “Bara två biljetter kvar till detta pris kvar” är två exempel på just sådana erbjudanden. Senaste gången jag stötte på samma knep som Mailbox använde var under Way out west. Ni som var där minns väl deras berömda men stressframkallande app där det gick att se hur lång kö det var till de olika “klubbgiggen”. Appen uppdaterades i realtid så där kunde man stå och njuta av Kraftwerk och samtidigt se hur ens chanser att se Gnucci minskade snabbare än man kunde säga autobahn! På samma vis lyckade Mailbox få mig och över en miljon andra att känna att det är bäst att hoppa på tåget nu så att man inte går miste om tjänsten.

Vill du ha hjälp att förstå hur dina kunder fattar beslut? Kontakta Beslutsbyrån!