Kungafamiljen uttrycker känslor direkt till folket: Förväntan och nervositet

2009: Kungafamiljen tillkännager förlovningen mellan Daniel Westling och Kronprinsessan Victoria. 

Kungafamiljen valde att använda Youtube för att både berätta om förlovningen – och visa lite känslor! Visst kan man ana en del förväntan och nervositet? Klippet väckte också en hel del känslor – en del tittare tyckte att det var “sååå pinsamt”.  

Säga vad man vill om deras insats – jag tycker i alla fall att det är ett steg i rätt riktning att hovet är intresserade av att uttrycka sina känslor direkt till folket utan att ta omvägen via medierna. Svenskar brukar ju ibland anklagas för att inte uttrycka så mycket känslor – så kanske kan vi inspireras av hovets första trevande försök. Varför inte spela in en hälsning och lägga upp på YouTube när du har något känslosamt att tillkännage släkt och vänner? Fast kanske kan du skippa att läsa från fusklappar…

Jag är inte bekant med några studier på huruvida man i Sverige uttrycker mindre känslor än på andra platser. Men däremot finns det forskning på hur kollektivistiska kulturer (i det här fallet Kina och Taiwan) skiljer sig från individualistiska (USA och Australien) i det här avseendet. Resultatet visade bland annat att det var mer accepterat att visa vad man känner i de indvidualistiska kulturerna – men att det också var mindre accepterat att inte må bra!  

Av: John Airaksinen


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.