Lära sig

Knep för att lära sig saker snabbt: våga vara korkad

Nyligen lyssnade jag på en intervju med grundaren av språkappen Duolingo, länk i slutet av inlägget. Duolingo är en app där man kan lära sig en rad olika språk. I intervjun berättade Luis Van Ahn (alltså grundaren) om en stor studie de gjort över sina användare. De ville veta vad som kännetecknade de mest framgångsrika användarna, alltså de som snabbast lärde sig ett språk.

Fundera en sekund på vad du tror att de hade gemensamt.

Timmar de spenderade i appen? Intelligens? Nått specifikt personlighetsdrag?

Luis och hans team hittade inte många gemensamma nämnare, men en typ av beteende stack ut hos de som lärde sig snabbast: alla vågade direkt gå ut och träna på sina nya språkfärdigheter. Även om de bara suttit med appen några timmar så tvekade de inte på att direkt gå ut och prata sitt nya språk. Och alla visste att de säkerligen framstod som rätt korkade när de gjorde det.

Saken är den att de inte brydde sig om hur de skulle framstå eller om någon skrattade åt dem.

Jag vågar påstå att detta drag, det vill säga att våga göra bort sig, testa och göra bort sig igen kännetecknar de flesta som har “lätt att lära”. Nog känner vi nog alla en viss rädsla för att testa något nytt, kanske till och med så starkt att vi skulle kalla det för ångest. Problemet är att många av oss agerar på den ångesten vilket berövar oss från viktiga läroupplevelser.

En vanlig modell över lärande menar att det alltid sker i följande steg:

Information > Testa själv > Dra slutsatser > Uppdatera beteendet

Det Duolingo alltså kunde se var att deras mest framgångsrika användare alltså gick igenom ovanstående process tidigare, snabbare och fler gånger än övriga användare.

Jag fastnade nog för detta fynd eftersom tror att just intelligens ofta är en överskattad förmåga när det kommer till lärande, förutsatt det inte ligger under genomsnittet förstås.

Du som vill läsa mer om ångest bör kolla in denna gratiskurs av psykologern Erik Matton.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Luis Van Ahn, grundare av språkappen Duolingo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.