Jag har en bok med automatiska tankar

Jag har en bok där jag skriver ned mina automatiska tankar. Det är stundvis hejdlöst underhållande läsning.

Många frågar ju mig om man blir lycklig av att läsa till psykolog. Här är en grej som gjort mig gladare. Efter att jag fått lära mig lite grundläggande, superförenklad KBT bestämde jag mig för att skriva ned ångestladdade tankar och situationer i en liten svart bok.

Så här menar den grundläggande KBT-modellen att man analysera situationer

A= Adversity, utlösande händelser —->

B= Beliefs, tankar och scheman (som grundläggs tidigt, 8-12 år) —->

C= Consequences, reaktioner på B, känslor och beteenden tex undvikande eller flykt

Vid sviktande självkänsla är tankefällor ett stort problem. Exempel på sådana kan vara

-Du tror att du kan läsa andras tankar (jag bara VET att han inte gillar min stil det syntes ju liksom på hur han öh tittade på mig öh)

-Du överdriver din egen roll och betydelse i situationer, tar allt personligt (okej, hon tittade hit, förmodligen för att jag garvade så högt..måste jag alltid vara så flamsig..kan jag inte bara blir skolmogen någon gång?)

-Du jämför dig bara med de som du upplever vara dig överlägsna (jaja, visst fick jag bra respons häromdagen och det är kul att blogga men Jonas Mosskin är faktiskt sjukt mycket bättre på att blogga så vad ska jag sitta här och anstränga mig för om andra redan är bättre?)

-Du säger till dig själv att saker borde/måste vara på ett visst sätt utan att reflektera över det (Innan 25 ska jag vara doktor i Psykologi och ha förändrat hela mitt liv till det bättre)

En typisk situation i min bok:

a. skickar ett sms, får inget svar

b. personen svarar inte för att jag ..är en dålig kompis, ska få sparken, skriver för tråkiga sms (!) har råkat säga något dumt

c. Ledsen. Handlingsförlamad. Skickar inga fler sms.

När jag sen läser igenom mina automatiska tankar (ovannämnda är ett mindre komiskt exempel, de roligaste är för självutlämnande..) leder det inte sällan till kramaktiga skrattanfall. Hur kan man tänka så? Jo, gamla tankebanor är lätta att följa.

Lästips:

Att bygga upp självkänsla med KBT av Irena Makower

Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York