“Hur man blir en bra låtskrivare? Skriv hundra låtar och släng dom!”

Lil’ Wayne lyckades under 2008 bli både USA:s bäst säljande artist och kritikernas favorit. Rapparens strategi har varit enkel: att spruta ur sig låtar i en rasande takt. Enligt psykologen Samuel Hugosson, som föreläser om kreativitet, är kvantitet ofta en förutsättning för kvalitet.

– Lou Reed svarade en gång på frågan om hur man blir en bra låtskrivare. ‘Skriv 100 låtar och släng dom. Sedan kan du sätta igång!’. Jag tror det ligger mycket i det.

Psykologen Samuel Hugosson har precis avslutat en föreläsning om kreativitet för chefer, och pustar ut på sitt rum på PBM:s kontor på Linnégatan i Stockholm. Ett av budskapen var att det för att hitta den geniala idén oftast krävs väldigt många halvdana.

Det ultimata exemplet är rapartisten Lil Wayne – som i juni förra året, mitt i en sjunkande skivindustri, lyckades sälja en miljon exemplar av sitt album The Carter 3. Skivan var inte bara en kommersiell succé utan vann också en Grammy för bästa rapalbum och hamnade på tredjeplats på Rolling Stones lista över de bästa skivorna från 2008.

Lil’ Waynes arbetssätt kan bäst sammanfattas i ett ord: massproduktion. När tidningen The Fader hälsade på honom i studion i Miami 2007 förklarade han att han var fullt tillfreds med sin tillvaro – att göra låtar varje dag – och att han inte såg någon anledning till att ta semester. Trots att han inte släppte ett enda riktigt album det året var han ständigt närvarande med stadig ström av mixtapes, remixer och gästverser. När tidningen Vibe listade hans bästa låtar från året nöjde dom sig inte med färre än de 77 allra bästa.

.

Att Lil’ Wayne känner att arbetet i studion är ungefär som att vara på semester är enligt Samuel Hugosson i sig en bra förutsättning för kreativitet. Han avfärdar myten om att man som konstnär måste lida för att kunna skapa konst.

– Visst kan det ge nya infall att gå igenom något svårt. Men generellt är man mer kreativ ju bättre man mår. Är man deprimerad hämmas ju i princip alla processer, säger han.

Ett säkert sätt att döda sin kreativitet är enligt Samuel Hugosson att försöka få till den perfekta skapelsen direkt.

– Många hamnar lätt i en writer’s block, och får skrivkramp. Då är det bättre att bara sätta i gång och göra något ganska dåligt – och sen arbeta om det.

En annan fälla är att vara överdrivet kritisk mot det man producerat.

– Som musiker är det till exempel lätt att snabbt avfärda allt som inte är tillräckligt unikt. I stället kan man att göra en massa olika varianter av varje låt – för då genererar man ju i alla fall fler idéer och ökar chanserna att hitta det unika, säger Samuel Hugosson.

När idéerna sedan är framkastade på bordet är det dags att hitta en metod för att utvärdera dem – utifrån en tydlig definition av vad en bra idé är i just det sammanhanget. När Lil’ Wayne bestämde sig för att göra en rockskiva och släppte skramliga Prom Queen som första singel var det inte någon bra idé om målsättningen var att göra kritikerna nöjda och återigen sälja en miljon skivor på en vecka. Dagens Nyheters kritiker Fredrik Strage skrev en hel krönika om hur usel låten var och singeln tog sig aldrig in på Billboards Top 10.

Men om Lil’ Wayne helt enkelt känner sig färdig med hiphopen för stunden, struntar i allt vad skivförsäljning heter och mer än något annat vill posera med en elgitarr på bröstet… tja, då kanske Prom Queen och rockalbumet kvalar in i definitionen för en bra idé.

Samuel Hugosson. Foto: John Airaksinen

Samuel Hugosson. Foto: John Airaksinen

10 svar till ““Hur man blir en bra låtskrivare? Skriv hundra låtar och släng dom!””

 1. Tore skriver:

  Snyggt reportage!

 2. John skriver:

  Tack Tore! Om du eller någon annan vet fler roliga exempel på artister som jobbar enligt massproduktionsprincipen får ni gärna droppa en kommentar här!

 3. gustav skriver:

  En hel del gamla indie-hjältar tillämpar ju strategin “spela in allt du gör hemma på portan” och når ofta grymma resultat nånstans på vägen.
  Guided by Voices och Daniel Johnston är väl fina exempel på detta

 4. […] vän och kollega John Airaksinen skrev idag en krönika om Wayne, på vår gemensamma webplats Psykologifabriken. Du borde verkligen läsa […]

 5. Carl skriver:

  man skulle ju kunna tro att samma sak skulle gälla entreprenörskap, ju fler idéer man realiserar, desto bättre blir man. men det har visat sig att folk som misslyckas med första företag i högre grad misslyckas med sitt andra, jämfört med dem som lyckas med sitt första.
  http://www.37signals.com/svn/posts/1643-failure-is-overrated-a-redux

 6. Carl skriver:

  d var den här artikeln jag tänkte refera till:
  http://www.nytimes.com/2009/03/22/business/22proto.html?_r=1 , NY times skriver om en rapport från Harvard..

 7. John skriver:

  Carl> Spännande perspektiv & bra länkar! Men jag skulle nog vidhålla att man blir bättre på att realisera sina ideér ju fler försök man gör – förutsatt att man försöker lära sig något av det man misslyckats med.

  En grej som 37signals-bloggaren noterar är ju att definitionen av framgång är rätt snäv i den studien:

  “Success was defined as going public or filing to go public; Professor Gompers says the results were similar when using other measures, like acquisition or merger.”

  Sen tycker jag man måste sätta misslyckandet i förhållande till risken. Det är klart att man inte optar sina chanser att lyckas i framtiden om det första misslyckandet gör att man blir ruinerad eller bara inte har möjlighet att satsa igen!

 8. Elin skriver:

  En gång för länge länge sen då trodde jag på dig det var bara du och jag då men sen då hände sanningen du flydde ifrån mig och kom alldrig tillbax igen

  Ref: Kärlek vad är det för nått skit den hittar inte hit nej det når alldrig fram varför är jag såhär

  Har int kommigtpå mer sen :( kan ni hjälpa mig med en låt en rätt rappig men int för svår skriv till baka till mig snabbt :)

 9. mikkis skriver:

  Asså sorry men refrängen sjunger sofijah redan , kanske hitta en egen :)
  Annars väldigt bra! :)

 10. Lembitmetzik skriver:

  Det låter ju urdumt! skriva 100 låtar & “slänga” antingen får man till en bra låt eller en dålig, dom bra kan komma till nästan när & hur som helst.
  /Låtskrivaren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.