http://www.flickr.com/photos/unitedsoybean/

Hur blev din smartphone så dum?

Förr eller senare står vi alla inför stunden då smartphonen inte riktigt gör som vi vill. Den kan ha fungerat fantastiskt under lång tid. Men, plötsligt verkar batteriet vara dränerat på energi, apparna är sega och den känns liksom… oempatisk, ohjälpsam och rent av egocentrisk.

Men vänta nu, kan en smartphone ha känslor? Kan en smartphone verkligen ha en personlighet?

Nej, egentligen inte. Men, en hel del spännande forskning på hur människor hanterar datorer och teknik visar att vi människor ofta förmänskligar våra tekniska prylar. Det har stor påverkan på hur användarvänliga de uppfattas som. En sak är extra intressant. De psykologiska fenomen man kan se mellan två människor också kan ses mellan en människa och en smartphone. Den kunskap som psykologin har samlat på sig under snart ett hundra år kan många gånger tillämpas på människor och datorer.

Det finns fem faktorer som gör en dator/smartphone mer eller mindre mänsklig. Vi går igenom var och en av dem:

Fysik

En så enkel sak som ett par ögon eller enkla rörelser kan göra att teknisk produkt känns mer mänsklig och mer pålitlig. Ju mer mänskliga fysiska faktorer, desto mer pålitlig och verklig uppfattas din dator/smartphone.

Psykologi

Den som använt en dator/smartphone under lång tid ger den gärna en stämpel. Den kan vara pålitlig, empatisk, smart eller kanske ohjälpsam. Samma stämplar som vi ibland ger andra människor.

Språk

Om det språk vi själva använder också används av vår dator/smartphone, känner vi en större samhörighet med den. Ett tekniskt avancerat, eller ett väldigt byråkratiskt, språk gör att många användare känner sig i underläge.

Sociala händelser

Att ge uppmuntran, att köa, att ge tjänster och få gentjänster är sådant vi alla möter i vår vardag. Även när vi använder vår dator/smartphone och exempelvis får ett uppmuntrande meddelande, är det lätt att gilla den ännu mer.

Sociala roller

Tror du att det är en slump att Microsoft kallade ett av sina program Dr. Watson? Oavsett vad, så kan en så enkel sak som en titel, som Doktor, göra ett program mer pålitligt. Andra exempel är program och appar som fungerar som tränare, guider, chefer, sekreterare osv. och därför känns mer mänskliga.

Vi vet alla att datorer och smartphones mest är metall och plast och att de fylls med ettor och nollor. Men, som du nu har lärt dig är det svårt att inte göra plasten, metallen och ettorna och nollorna mer mänskliga än vad de egentligen är. Det, om något, är mänskligt.

Referens: Fogg, B. (2003). Computers as Persuasive Social Actors. In Persuasive Technology: Using Computers to Change What We Think and Do (pp. 89–120). Morgan Kaufmann.

Vi hjälper dig att förändra beteenden med modern teknik. Vill du veta hur? Kontakta oss på Psykologifabriken

3 svar till “Hur blev din smartphone så dum?”

 1. AktivaDagar skriver:

  Intressant… Inte minst en dag som denna, då jag lämnat in min smartis på reparation och ska klara mig 7-10 dagar med en gammal telefon som det BARA GÅR ATT RINGA MED… Typ… Blir intressant studera mig själv denna period :) Känner mig lite ensam redan… :)

 2. Wow, spännande. Du får hålla oss underrättade med om hur det går.

 3. Elias Mossholm skriver:

  Telefonerna är inte bara plast och metall med ettor och nollor; ettorna och nollorna har ett sammanhang som skapats av en människa och kan bli ett verktyg som hjälper eller stjälper beroende på hur bra jobb människan bakom har gjort.

  Jag en tendens att bli arg på webbplatser (eller företagen bakom webbplatsen egentligen, skillnaden mellan dem är obefintlig när jag besöker webbplatsen), och för den delen också program, som t.ex. kastar bort information som jag matat in – det är ett beteende som de sällan skulle ta till om jag hade direkt kommunikation med dem. Visst är det en samling algoritmer som körs automatiskt, men någon har skrivit algoritmerna och tagit sig tiden att bry sig om användbarheten eller låtit bli.

  PS. I samband med att jag loggade in på kommentarsfältet, efter att jag skrivit ovanstående text, så kastade Disqus bort den (jag återställde lösenordet i processen, men det påverkade förmodligen inte). När man talar om trollen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.