Hunden som mindfulness-coach: Glädje och tillfredsställelse

2008: Husse återförenas med sin hund efter krigstjänstgöringen.

Visst ser husse tillfreds ut när han märker hur mycket hunden saknat honom? Relationen mellan människa och djur intresserar oss. Exakt vad är det som får oss att må bra av att ha husdjur?

Åsa Nilsonne är psykiater och och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Hon har skrivit boken “Zelda och meningen med att ha hund” och hon menar att en av de positiva effekterna med att ha en hund är att man tvingas att vara i nuet – det går ju inte att diskutera varken det förflutna eller framtiden med hunden! Här finns ett videoklipp där hon berättar mer om hur hunden fungerar som en mindfulness-coach för henne!

Forskningsfältet som intresserar sig för relationen mellan människa och djur kallas för antrozoologi och bygger på forskning i bland annat filosofi, antropologi, psykologi, historia och zoologi. Ett exempel är boken “Companion animals and us: exploring the relationships between people and pets” av Podberscek, Paul och Serpell, som du kan läsa ett utdrag av på Google Books.

Av: Linda Backman och John Airaksinen