Hipsterpsykologen: Hur ser ett modernt terapirum ut?

Vad händer när man som innerstadshipster blir gammal och inser att man blivit… en gubbster? Man går till psykologen och får hjälp att förhålla sig till det! Hur det kan gå till skildrar mina vänner Stefan Thungren och Pelle Forshed i senaste avsnittet Stockholmsnatt (publiceras i Svenska Dagbladet på fredagar).

I veckan hälsade jag på i deras ateljé, En halv hund, vid Blecktornsparken på Söder i Stockholm, just när de höll på med de här avsnittet. Pelle frågade mig om jag kunde komma på något bra sätt att rita terapirummet – förutom att köra på den klassiska divanen. Och jag tänkte direkt “Ah, här har jag en chans att påverka hur psykologer skildras i popkulturen!” – men… så kunde jag inte komma på något bra förslag! Pinsamt! Det bästa jag kunde komma upp med var “modernistiska, stiliga fåtöljer.” Nu blev det ju en en klassisk divan i väldigt modernistisk stil, men vilka möbler eller inredningsdetaljer signalerar bäst terapirum på ett ett modernt och fint sätt?

Stockholmsnatt finns som seriealbum utgivet på Kartago, går att beställa här!

Ateljébesök hos Pelle Forshed och Stefan Thungren på En halv hund. Foto: John Airaksinen

Ateljébesök hos Pelle Forshed och Stefan Thungren på En halv hund. Foto: John Airaksinen

2 svar till “Hipsterpsykologen: Hur ser ett modernt terapirum ut?”

 1. Salvan skriver:

  Fler och fler stilistiska symboler måste ändras och är svåra att hitta en ny bra bild av. Ta telefonen tex. En gammaldags telefon med redigt handtag och snurrskiva är otroligt mycket tydligare än en mobiltelefon som lätt kan feltolkas som en PDA, MP3, fjärrkontroll, miniräknare eller något ännu mer perifert.

  Riktigt modern terapi bör väl spelas in på video. Min stilistiska bild skulle vara två personer i likadana stolar och ett treben med en filmkamera på, en väckarklocka på bordet mellan stolarna och någon form av klassisk konst på väggen bakom. Det är inte speciellt bra, men det funkar lika bra som en mobiltelefonssymbol för telefonen.

  Resultatet ovan upplever jag som misslyckat. Det ser inte ut som två sammarbetande parter. Terapeuten har ett ovanifrån perspektiv.

 2. John skriver:

  Salvan> Jag tror att tanken med att använda divanen var att få fram en kontrast mellan den klassiska, gammeldagsa psykologen – och de hyperaktuella popkulturella referenserna hon droppar….

  Men intressant tanke med videoinspelningen! Det vore ju verkligen coolt om det blev en helt naturlig del av terapin, och även smög sig in i allmänhetens medvetande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.