Hemmagjord parterapi. Do´s and Dont´s

Alla har ju inte råd att gå i parterapi. Eller lust. Men om man vill reflektera och arbeta kring en relation själv?

GÖR:

Se på  Tell me Your Love me och inse vem av karaktärerna är mest lik dig själv. INTE vem som är mest lik din partner. Börja med dig själv. Bäst så. Roligt och Amerikanskt. Jag gillar framförallt psykologen. Hennes ögon utstrålar sådan värme som inte går att fejka (aja, förutom för skådisar då…uppenbarligen)

Och läs här  om Integrated Behavioral Couple Therapy  

GÖR INTE:

Läs inte Maken av Gun-Britt Sandström, kultromanen som krashat uppskattningsvis ett hundratusental förhållanden med sin genomträngande cynism, galghumor och totala avsaknad av romantik. Igenkänningen är total.

Eller förresten. Läs den och begrunda. Den är läsvärd. (Om man är singel och vill förbli!)

7 svar till “Hemmagjord parterapi. Do´s and Dont´s”

 1. Emil H skriver:

  Ett helt annat tips är att sätta sig in i vad mentalisering innebär! En kärleksrelation sätter alltid vår mentaliseringsförmåga på prov – varför gör hon som hon gör? Tycker hon inte om mig? Har jag gjort något fel? Det känns som om jag gjort något dumt… Och så vidare.

 2. Christian skriver:

  Äsch, IBCT hela vägen. Evidensbaserade parrelationer, vetja!

 3. Linda skriver:

  >Emil H
  jag har läst böcker om mentalisering men ändå är det så svårt! jag kan intellektualisera om mentalisering men inte alltid känna det i skarpt läge så att säga. (asperger..?) En början för mig var snarare NVC (nionviolent communication), att först lära sig om de grundläggande behoven hos sig själv och hur man bäst förmedlar dem…sen gå till att tänka på den andra..

 4. Emil H skriver:

  >Linda
  Ja, det är ju verkligen skillnad på att “förstå” och att “göra” – det håller jag med om. I och med att det är en förmåga går det ju dock att träna på det. Bland annat kan man ju träna på att vara nyfiken för andras upplevelser genom att agera nyfiken i stunden (aktiv beteendekorrigering).

  Jag känner inte till NVC, men det låter ju som något som passar bra ihop med mentalisering – att uppmärksamma sina inre mentala tillstånd (e.g. känslor, visioner, önskningar) och sedan “skapa” ett beteende som stämmer överens med detta samtidigt som det är anpassat till omgivningen (andras inre mentala tillstånd).

 5. Linda skriver:

  Emil H >ge mig gärna lästips om mentalisering och praktiska övningar!

 6. Emil H skriver:

  Linda > Till att börja med kan du kolla litteraturlistorna på http://www.mbtsverige.se eller http://www.mentalisering.se. MBT-Sverige är mer inriktade på just behandling och har fler litteraturtips riktade mot “praktiska övningar” skulle jag tro. Du kan också hitta bra generell info om hur man arbetar i mentaliseringbaserad terapi på MBT-Sveriges hemsida.

 7. Emil H skriver:

  Linda > MBT-teamet har lagt upp föreläsningsmaterial som bland annat innehåller exempel på hur du kan skapa ett mentaliseringsfrämjande samtal (i psykoterapi) – kanske kan du kolla in det för att hitta “praktiska övningar”? (http://www.mbtsverige.se/forelasningar-om-mbt-och-mentalisering/).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.