Gratis pengar till studenter

Gratis pengar till studenter

I vår bok Beteendedesign: psykologin som påverkar tankar, känslor och handlingar presenterar jag och designern Arvid Janson en modell över hur man får till en beteendeförändring. Kortfattat så går modellen ut på att alla beteenden är en funktion av hur motiverade vi är att utföra beteendet, vilken förmåga vi har att utföra det samt om det finns en tydlig signal på att vi bör utföra det.

Omedvetet så känner nog många till den här formeln. Det är ju därför vi uppskattar appar som tillåter oss att logga in med Facebook eller Mobilt BankID. Det är också därför så många företag lockar med belöningar och rabatter – två vanliga knep för att öka en persons motivation.

Något som vi dock har kommit fram till genom arbetet med boken är att det nästan alltid är bäst med att börja med att sänka tröskeln för beteendet, alltså att göra det enklare. Vi har dock noterat att nästan alla ger sig på motivationsvariabeln först, något som alltså är helt fel. Det är i princip alltid mer effektivt att förenkla än att locka med belöningar.

Efter att ha lärt mig detta så har jag börjat gräma mig rejält att jag aldrig sökte några stipendier under min studietid. Du som läser, eller har läst, en akademisk utbildning har nog hört om den ökända stipendieboken – en tegelsten som innehåller alla stipendier man kan söka. Precis som många andra tänkte jag flera gånger marschera till biblioteket, spendera några timmar med boken och förhoppningsvis hitta ett par lämpliga stipendier att söka. Eftersom mina, precis som alla andras, beteenden är en funktion av motivation och förmåga att utföra beteendet blev det här aldrig av. Att söka stipendier innebar för mycket friktion och belöningen var alldeles för osäker och låg för långt bort i tiden.

Så med det sagt vill jag uppmuntra alla studenter att kolla upp stipendiehandboken på närmsta bibliotek. Du är garanterat mer unik om att göra just detta än du tror. Medan du är på biblioteket kan du ju också låna vår bok Beteendedesign: psykologin som påverkar tankar, känslor och handlingar för fler smarta knep. Den finns också på Adlibris och på Bokus.